Gündem
13 Haz 2011 08:38 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:27

SEÇİLMELERİ DE YETMİYOR! TUTUKLU İSİMLER MECLİSE GİREBİLECEK Mİ?

Seçim, tutuklu isimleri de milletvekili yaptı. Alan, Balbay, Haberal ve Dicle'nin, cezaevinden çıkabilmesi için ne gerekiyor?

Türkiye’nin seçimi tutuklu adaylar, Engin Alan, Mehmet Haberal, Mustafa Balbay ve Hatip Dicle’yi de milletvekili yaptı. Bu isimlerin cezaevinden çıkabilmeleri için mahkeme kararı gerekecek.


Milletvekilliği TBMM’de yemin etmeden resmiyet kazanmıyor. Milletvekili seçilmek de tahliye için gerekçe olmuyor. 2007’de cezaevindeyken seçilen Sebahat Tuncel ‘’Kaçma şüphesi yoktur’’ denilerek tahliye edilmişti.


Bu seçimlerde, Ergenekon, Balyoz ve KCK davalarından yargılanan 14 tutuklu sanık aday oldu. CHP’den Mehmet Haberal ve Mustafa Balbay, MHP’den, emekli Korgeneral Engin Alan BDP kökenli bağımsızlardan da Hatip Dicle seçildi.


YAZICI’DAN İŞARET FİŞEĞİ

Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, bu sanıkların seçilseler bile Meclis’e giremeyeceklerini belirterek, terör suçundan tutuklu kişilerin dokunulmazlık hakkı kazanamayacağının anayasada açıkça yer aldığını öne sürmüştü. Yazıcı, bu kişilerin seçilmelerinin tahliye edilmelerine gerekçe yapılamayacağını vurguladı.


Anayasanın yasama dokunulmazlığına ilişkin 83’ncü maddesinde, seçilmeden önce devletin güvenliğine ilişkin suç iddiasıyla haklarında dava açılanların, yargılanmasına devam edileceği belirtiliyor. BDP’li Sebahat Tuncel de 2007 seçimi sırasında cezaevinden milletvekili seçildi. Mahkeme Tuncel’i önce dokunulmazlığı bulunduğu gerekçesiyle tahliye etti. Daha sonra bu kararın gerekçesini değiştirdi.


Mahkeme, yargılamanın süreceğini, ancak Tuncel’i “Kaçma şüphesi olmadığı” gerekçesiyle takdir hakkını kullanarak tahliye etti. Seçilen isimler, tahliye edilirlerse, yargılandıkları konu hariç dokunulmazlık kazanacaklar.