Gündem
10 Kas 2012 00:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:21

SEBAHATTİN YILMAZ İLE CEM EMİR VAN'DA GÖZYAŞLARI İLE ANILDI

Van depreminde yaşamını yitiren Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir, ölümlerinin birinci yılında düzenlenen etkinliklerle anıldı.

Van'da 9 Kasım 2011 günü meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki depremde çöken Bayram Oteli enkazında yaşamını yitiren DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir, ölümlerinin birinci yılında düzenlenen etkinliklerle anıldı. Duygusal anların yaşandığı törenlerde Yılmaz ve Emir'in aileleri gözyaşlarına boğuldu. Enkazı kalkan Bayram Oteli'nin arsasını çevreleyen sac levhalara asılan Yılmaz ve Emir'in fotoğraflarına karanfiller bırakıldı. Yılmaz'ın eşi ve çocukları, Emir'in babası Mehmet Ali Emir, kardeşleri, fotoğraflara sarılarak gözyaşları döktü.
 
Van'da 23 Ekim 2011 günü meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremin ardından 9 Kasım'daki 5.6 büyüklüğündeki ikinci depremde çöken Bayram Oteli enkazı altında aralarında DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir'in de bulunduğu 25 kişi yaşamını yitirdi. DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ile Cem Emir, ölümlerinin birinci yılında düzenlenen törenlerle gözyaşları arasında anıldı.
 
Acıların tazelendiği törenlere Sebahattin Yılmaz'ın eşi Gönül Yılmaz, çocukları Alperen ve Ecemnur Yılmaz; Cem Emir'in babası Mehmet Ali Emir, kardeşleri Sinem, Kemal ve Tuncer Emir, DHA Genel Müdür Yardımcısı Kemal Gülmüş, Vanlı gazeteciler ile Yılmaz ve Emir'in arkadaşları katıldı.
 
ÇEKTİKLERİ FOTOĞRAFLAR SERGİLENDİ
 
Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti'nin düzenlediği anma etkinliklerinin ilki Van Devlet Tiyatrosu bahçesinde kurulan Kültür Müdürlüğü Sanat Çadırı'nda gerçekleştirildi. Çadırda Yılmaz ve Emir'in görev yaptıkları depremde çektikleri fotoğraflardan oluşan fotoğraf Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in gözünden deprem fotoğrafları sergisi açıldı. Serginin gezilmesi sırasında Yılmaz'ın eşi Gönül Yılmaz ile Emir'in babası Mehmet Ali Emir gözyaşlarına boğuldu. Sergi duygusal anlara sahne olurken, Gönül Yılmaz, "Sebahattin çektiği fotoğraflarla depremin gerçek yüzünü dünyaya gösterdi. Ancak enkaz fotoğraflarını çekerken kendisinin de bir gün enkaz altında kalabileceğini bilebilir miydi?" dedi. Fotoğraf sergisinin ardından aynı salonda Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti'nin Yılmaz ve Emir içinde hazırladığı slayt gösterisi gerçekleştirildi. Slayt gösterisini izleyenler gözyaşlarına boğulurken, Mehmet Ali Emir, kızı Sinem'e sarılarak ağladı.
 
BAYRAM OTELİ ÖNÜNDE GÖZYAŞLARI AKTI
 
Daha sonra aileler ve gazeteciler ellerine aldıkları karanfillerle birlikte 300 metre mesafedeki yıkılan Bayram Oteli'nin temizlenen ve çevresi kapatılan enkazının olduğu yere sessiz bir yürüyüş gerçekleştirdi. Burada Bayram Oteli arsasını çevreleyen sac levhalar üzerinde asılan Yılmaz ve Emir'in fotoğraflarının üzerlerine karanfiller bırakıldı, karanfillerin bir kısmı da otelin enkazına atıldı. Buradaki törende de gözyaşları arasında gerçekleştirildi. Emir'in babası Mehmet Ali Emir oğlunun fotoğrafına sarılıp ağlarken, kardeşi Sinem Emir'e ağabeyinin fotoğrafını öpüp gözyaşları döktü. Baba ile kızı güçlükle sakinleştirilirken, Yılmaz'ın eşi Gönül Yılmaz da oğlu Alperen, kızı Ecemnur ile Yılmaz'ın fotoğraflarına sarılıp gözyaşları döktü.
 
Oldukça duygusal geçen törenin ardından Van Gölü Gazeteciler Cemiyeti'nin basın açıklaması okundu. Açıklamayı okuyan gazeteci Sıddık Güler, Van'da yaşanan iki depremin yüreklerini yaktığını söyleyen Güler, "Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir'in yaptığı gazeteciliği hepimiz biliyoruz. Gazeteciler, insanların acıları ile karşılaşınca kendilerini unuturlar. Herkesin kaçtığı yere gitmekten korkmazlar. o acıyı kendisi yaşayınca insan olduğunu o zaman hatırlar. Bizler de o acıyı 9 Kasım'da hatırladık. 9 Kasım'da hem Sebo dayımızı, hem de Cemo kardeşimizi kaybettik. Bugün de onların o aziz hatırasını yad etmek için toplandık. Tüm yaşanan acılara rağmen onlardan geriye bir çok soru da kaldı. Arkadaşlarımızla birlikte 25 kişiye mezar olan bina ile ilgili ailelerin de savcıların da başlattıkları hukuki süreçler devam ediyor. Bize düşen hak, hukuk ve adalet sürecini takip etmektir. Bunu da sona kadar yerine getireceğiz. Sebo dayımızı ve Cemo kardeşimizi burada bir kez daha rahmetle anıyor, gelen tüm misafirlerimize teşekkür ediyorum" dedi.
 
Çöken Bayram Oteli enkazında yaşamını yitirenlerin aileleri adına açıklama yapan Cem Emir'in Hukuk Fakültesi öğrencisi kardeşi Sinem Emir, otelle ilgili hukuksal sürecin 13 Kasım günü tutuklanan Bayram Oteli sahibi Tevfik Bayram'ın yargılanmasına başlanacağını söyledi. Emir, hukuki sürecin takipçisi olacaklarını belirterek, "Burada bir dizi ihmaller sonucu canlarımızı kaybettik. Burada sadece sorumlu otel sahibi Tevfik Bayram değil, sadece 1 kişinin değil, ihmalleri olan herkesin yargı önüne çıkarılmasını istiyoruz. Marmara depreminde sadece Veli Göçer, yargılanmıştı. Burada ihmaller zinciri var, biz sadece Tevfik Bayram'ın değil, ihmalleri olan, ilk depremin ardından, 'binalar sağlam girebilirsiniz' diyen yetkililerin de yargılanmasını istiyoruz. Ağabeyimin meslektaşlarından bu hukuki sürecinde takipçisi olmalarını istiyoruz" dedi.
 
CEM EMİR'İN MEZARINDA ANMA
 
Cem Emir, arkadaşları tarafından Tunceli'nin Hozat İlçesi'ne bağlı Çığırlı Köyü'ndeki mezarı başında da anıldı. Çığırlı'daki anma törenine, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, BDP Tunceli İl Başkanı Şerafettin Halis ve Tunceli'de görev yapan gazetecilerin katıldı.

Tunceli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Ali Haydar Gözlü, Van'da deprem sonucu hayatını kaybeden tüm vatandaşları andığını söyledi. Gözlü, "Van depremi sevdiklerimizi bizden ayırdı. Bu sevdiğimiz insanlardan biri de canımız, kardeşimiz ve meslektaşımız Cem'di. Bir yıl geçti ama biz hala Cem'i unutmadık ve unutturmayacağız" dedi. Cemiyet Başkanı Gözlü, Türkiye'de ihmalden kaynaklı ölümlerin yaşandığını ve yaşanmaya da devam ettiğini de söyledi.
 
Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak da depremde yaşamını yitiren Cem Emir ile Hozatlı öğretmen Ercan Doğan'ın adını Hozat İlçesi'ndeki iki parka verdiklerini söyledi.
 
Cem Emir'in mezarına arkadaşları mum yakıp karanfiller bırakırken, Pertek Belediyesi tarafından ise mezarının başına iki çınar ağacı dikildi.

DHA