Medya
24 Ağu 2021 07:25 Son Güncelleme: 24 Ağu 2021 07:34

SBK’nın nasıl yakalandığı ortaya çıktı! ‘İade edilecek diye titreyenler var...’

Bugünkü köşesinde Sezgin Baran Korkmaz'ın nasıl yakalandığını anlatan Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, “Sezgin Baran Korkmaz iade edilecek diye titreyenler var” değerlendirmesinde bulundu.

Sözcü gazetesi yazarı Saygı Öztürk, bugün kaleme aldığı yazısında Türkiye'nin gündemine oturan Sezgin Baran Korkmaz'ın nasıl yakalandığını anlattı ve “Sezgin Baran Korkmaz iade edilecek diye titreyenler var” değerlendirmesini yaptı.

Saygı Öztürk’ün ‘SBK, verilecek diye titreyenler var’ başlıklı bugünkü yazısı şöyle:

SBK Holding'in patronu Sezgin Baran Korkmaz, 4 Aralık'ta İçişleri Bakanı ile makamında görüştü. 5 Aralık'ta yasal yollarla yurt dışına çıktı. Sonra hakkında yurt dışına çıkış yasağı getirildi, yakalama kararı çıkarıldı. Sedat Peker'in açıklamaları, ortaya çıkan ses kayıtları, bu kişiden “İşlerinin halledilmesi” için 10 milyon Euro istendiğini ortaya koydu. Bu işlerin içinde kimlerin olduğu belirmeye başlamıştı. Bazılarının belki de siyasi gelecekleri olmayacak.

ABD'nin talebi üzerine Korkmaz, Avusturya'da yakalandı Wels Eyalet Mahkemesi, Türkiye ve ABD'den gelecek dava dosyalarını inceledikten ve Korkmaz'ın savunmasını dinledikten sonra tahliye kararı ya da 2 ülkeden birine iade edilmesine karar verebilir.

ELEKTRONİK KELEPÇE

Sezgin Baran Korkmaz aleyhine açılan dava dosyasına giren üç ayrı suç isnadından 225 yıla kadar hapis cezası isteniyor. Tek hakimli Wels Eyalet Mahkemesi'nde hem Türkiye hem de ABD'den gönderilen iade dosyaları inceleniyor.

Eyalet Mahkemesi'nde, Korkmaz'ın tutukluluk süresi 2 ay uzatılmıştı. Ama Avusturya hukukuna göre bu tutukluluk süresine avukatların itiraz etme hakları her zaman mevcut olduğundan, Korkmaz'ın elektronik kelepçe ile serbest bırakılması için avukatları başvuruda bulundu.

İSTENEN CEZA: 225 YIL HAPİS

ABD ceza yasalarına göre ‘kara para aklamak için komplo kurmak' suçlaması 20 yıl, ‘resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak' suçu ise 5 yıla kadar hapis cezası gerektiriyor. İlk iddianamede Korkmaz için istenen toplam hapis cezası 25 yılı buluyor. Bunun yanında ağır sahtekarlık (2011 ila 2016 yılları arası), evrakta sahtekarlık vb. dolayı ABD'de aranıyordu.

İlk iddianamede ‘kara para aklamak için komplo kurmak' ve ‘resmi makamlara yalan ifade ve beyanda bulunmak' suçlamaları mevcut iken ikinci iddianamede  ek olarak ‘Banka havalesi yoluyla dolandırıcılık yapmak' suçlaması ekleniyor. ABD'de ceza yasalarına göre azami 20 yıl hapis cezası istenen bu suçlamanın 10 ayrı defa işlendiği iddia edilerek, ikinci iddianamede Korkmaz için 200 yıl daha hapis cezası isteniyor.

İkinci Korkmaz iddianamesinde isteten azami hapis cezalarının toplamı 225 yıla yükseliyor. Hukukçular, iki ayrı iddianamenin yayınlandığı bu süreçte savcılığın Korkmaz aleyhine henüz açıklanmayan oldukça ciddi deliller elde etmiş olabileceğini belirtiyorlar. Örneğin, ilk iddianamede olmayan ‘büyükbaba' ikinci iddianameye eklendi.

YENİ İDDİALAR

Korkmaz aleyhine hazırlanan 11 sayfalık ilk iddianamede yer almayan ancak 15 sayfalık ikinci iddianame yer alan ekler şöyle:

-Kim ve hangi ülke vatandaşı olduğu belirtilmeyen “büyükbaba” olarak anılan ‘Tanık A' olarak belirtilen bir kişi ve Jacob Kingston'a gönderdiği 18 ayrı mesajın dökümü.

-Korkmaz'ın “büyükbaba” aracılığıyla ABD'deki soruşturmadan kendilerini kurtarmak ve korumak amaçlı istediği 6 milyon dolarlık para miktarının 10 farklı banka havalesiyle Türkiye'ye aktarılmasının dökümü.

Avusturya yasası gereği tutukluluk hali ilk duruşmada bir ay, sonraki duruşma da iki ay uzatılıyor. İade hakkındaki son karar ise Avusturya Adalet Bakanlığı'nın onayını gerektiriyor. Bu nedenle iade dava süreci bir görüşe göre 6 ila 8 ay sürebilir. Sezgin Baran Korkmaz, kolaylaştırıcı iade yolunu seçebilir. Yani kendi isteği ile ABD'ye veya Türkiye'ye iade edilmesini isteyebilir. O zaman bu süreç hızlanabilir.

PAZARLIK YAPARKEN

Sezgin Baran Korkmaz'ın nasıl yakalandığına ilişkin yeni bilgilere de ulaştım. ABD güvenlik birimleri para aklama suçundan Kingston kardeşlerin peşinde ve Kingston kardeşlerin Sezgin Baran Korkmaz ile irtibatını belirledi. Öyle ki Kingston kardeşler ABD fark etmesin diye Türkiye'ye kaçak yoldan giriyorlar. Korkmaz'a ait özel uçakla İstanbul'a gelen Kingston kardeşler, Sezgin Baran Korkmaz'ın bağışta bulunduğu bir vakfa ait VIP minibüs ile havalimanından pasaport kontrolünden geçmeden Türkiye'ye giriş yapıyorlar.

ABD Kingston kardeşlerin Türkiye'de olduğunu Sezgin Baran Korkmaz'la banka satın alma/ kurma teşebbüsü sırasında fark ediyor ve Korkmaz'ı da hedef listesine alıyor. Türkiye'yi bu ekip ve faaliyetleri hakkında uyarıyor.

ABD Federal Polis Örgütü (FBI) Korkmaz'ın Avusturya'da olduğunu, kullanmış olduğu mailin IP numarasından belirledi ve durumu Avusturya Kriminal Polisi BK-A'ya bildirdi. Korkmaz'ı Avusturya'nın gözde tatil merkezlerinden olan Traun Gölü kıyısındaki lüks bir otelde yanında bulunan Ukraynalı şahıs ile Avusturya'da otel satın alma pazarlığı yaparken gözaltına adı.

Baran Korkmaz'ın Türkiye'ye getirilmesi durumunda gizli-saklı birçok ilişkiyi öğrenebileceğiz. Ama onun getirilmesini kimse istemiyor. İstense, bu kişinin yurt dışına izin verilir miydi?”

Yazının tamamı için tıklayın!