Gündem
29 Kas 2023 07:50 Son Güncelleme: 29 Kas 2023 09:04

Sayıştay tespit etmişti! İBB 429 milyonu böyle dağıtmış: Sıfır şirkete 70 milyon...

Medyaradar, Sayıştay Başkanlığı'nın İBB'yle ilgili yaptığı denetimlerde tespit ettiği 426 milyon liralık ihale usulsüzlüğünün izini sürdü. İBB iştiraklerinden olan Kültür AŞ’nin 33 milyon olan istisna limiti yüzünden ihaleleri üç parçaya bölerek aynı şirketlere dağıttığı raporda kendisine yer bulmuştu. Medyaradar, hangi ‘istisnai’ şirketin Kültür AŞ’nin 429 milyonluk pastasından ne kadar pay aldığını belgeleriyle açıklıyor.

Sayıştay’ın İBB Kültür AŞ’de yaptığı incelemede çok sayıda bulguya rastlandı. Kültür AŞ’yle ilgili tespit edilen bulguyla ilgili olarak ‘yaklaşık maliyeti toplam 429.764.125,00 TL işin, ihale yapılmak suretiyle gerçekleştirilmesi gerekirken, teknik şartnameleri kısımlara ayrılarak, aynı firmaların davet edilmesi ve sonucunda aynı firmalarla sözleşme yapılmak suretiyle, istisna kapsamında gerçekleştirildiği tespit edilmiştir’ denildi.

Medyaradar, Kültür AŞ’nin 429 milyonluk bu ihaleyi hangi firmalara verdiğini belgeleriyle açıklıyor. İşte o şirketler…

EN BÜYÜK PASTA OMR'NİN OLDU!

Kültür AŞ'den en büyük pastayı kapan şirketlerin başına OMR Organizasyon geliyor. OMR Organizasyon isimli firmanın sahibi Beylikdüzü'nde oturan Ömür Yılmaz. 16 Eyllül 2020'de kurulan şirketin sermayesi 9 milyon lira. Şirketin adresi ise İstanbul'un en gözde AVM'lerinden olan Akasya. Sıfırdan kurulan bir şirket için tercih edilen adres bir hayli ilginç. Şirket 2022 ve 2023 yıllarında birer gün arayla veya aynı gün belediyeden tam 12 ihale kazanıyor. İhale yöntemleri, katılan şirket sayıları ve kazanan şirket hep aynı olması dikkatlerden kaçmıyor. Ömür Yılmaz'ın OMR Organizasyon isimli firması bugüne kadar kazandığı 12 ihaleden tam 230 milyon lira kazandı. Sayıştay raporunda geçen 429 milyonluk ihaleden en büyük pasta OMR Organizasyon isimli firmaya gitmiş.

 

ÜÇ İKİ BİR İHALE!

İBB iştiraki Kültür AŞ'nin gediklilerinden biri de üçikibir Reklam Promosyon isimli firması. Bu firma da neredeyse tornadan çıkmış gibi diğerlerinin kopyası gibi. Şirketin kuruluş tarihi 22 Aralık 2021. Şirketin bağlı olduğu adres Tahtakale. 4 milyon liralık Şirketin yönetiminde Hüseyin Ekrem Fidan bulunuyor. Kültür AŞ'nin ihalelerinde basılı ürün ve promosyonlar bu firmaya ihale edilmiş. 'Hizmet alımı' usulüne göre yapılan ihaleler, istisnasi limitine takılmaması için parçalara bölünerek Üçikibir isimli şirkete verilmiş. Firma 1.5 yıl gibi kısa bir sürede İBB'den tam 108 milyon liralık ihale kazandı.

 

SIFIR ŞİRKETE 70 MİLYON

Adgreat Dijital Medya şirketleri firması 19 Şubat 2019 tarihinde kuruluyor. 1 milyon lira sermayesi olan şirket Tolga Özgen üzerine kayıtlı gözüküyor. Ekrem İmamoğlu’nun göreve gelmesinden hemen önce kurulan şirket bugüne kadar kazandığı bütün ihaleleri İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraki olan Kültür AŞ'den kazanmış. Sayıştay raporlarında geçen şirketlerden biri olan Adgreat 'hizmet' alımı altında iki günde 52 milyonluk sahne ve podyum kurum ihaleleri kazandı. Şirket bugüne kadar Kültür AŞ'den aldığı yedi ihalede kasasına tam 70 milyon lira koydu.

 

2015'TE KURULUP İMAMOĞLUNU BEKLEMİŞLER!

2015 yılında Gaziosmanpaşa Karayollarında kurulan 45 Tasarım ve Dekorasyon firmasının sermayesi 500 bin lira. İTO kayıtlarına göre firma Mete Mağden üzerine kayıtlı gözüküyor. Firma 2015 yılında kurulmuş olmasına rağmen Kamu İhale Kurumu'ndan ilk ihalesini 21 Mart 2021 tarihinde kazanıyor. Kültür AŞ'den kazandığı dört ihaleyle kasasına 46 milyon lira koyan şirket, diğer ihale kazanan şirketler gibi ihaleleri 'Hizmet alımı' adı altında kazanmış.

 

ETİKETLER
#ibb #sayıştay