Gündem
05 Eyl 2019 09:43 Son Güncelleme: 05 Eyl 2019 09:46

Sayıştay 'futbol rantına' dur dedi

Belediye bütçesinden profesyonel niteliği bulunan spor kulüplerine yapılan maddi yardım için 'kamu zararı' denildi.

Sayıştay Temyiz Kurulu, profesyonel bir futbol kulübüne, belediye bütçesinden nakdi yardımda bulunulmasının kamu zararına neden olduğuna karar verdi. Kurul, aktarılan paranın başkan, meclis üyeleri ve idari sorumlulardan tazmin edilmesini hükme bağladı.
 
Birgün'den Nurcan Gökdemir'in haberine göre, Sayıştay 6. Dairesi, ismi açıklanmayan Türkiye Spor Toto 2. Lig'de mücadele eden ve profesyonel kulüp niteliğinde bulunan bir takıma belediye bütçesinden nakdi yardım yapılması ile ilgili kararını görüşerek hükme bağladı. Mevzuatın belediyelerin sadece amatör spor kulüplerine yardım yapmalarına izin verdiği, profesyonel spor kulüplerine ayni ve nakdi yardım yapılmasının mümkün olmadığı vurgulanan karar özetle şöyle:

“Türkiye Spor Toto 2. Ligde mücadele eden ...’a nakdi yardımda bulunulduğu görülmüştür. …içinde profesyonel ve amatör takımlar bulunmaktadır. Ancak kulübün içerisinde amatör takımlarının bulunması özü itibarıyla bir anlam ifade etmemektedir. Takımın amatör olması önem arz etmemekte olup, önemli olan kulübün profesyonel niteliğe haiz olmasıdır. Amatör takıma yapılacak yardımın, sonuç olarak profesyonel nitelikteki kulübün bütçesine gireceği açıktır. Bundan dolayı bu şekilde yardım yapılması mevzuata aykırılık teşkil etmektedir.”

Yardım yapılacakların sınırı 'amatör kulüpler'
Dairenin kararı, belediye başkanı, 37 belediye meclis üyesi ve idari sorumlunun itirazı üzerine Yargıtay Temyiz Kurulu gündemine geldi. İtirazda kulüp bünyesinde amatör takımların da bulunduğu, bu nedenle yapılan yardımın mevzuata uygun olduğu ileri sürüldü. Ancak Temyiz Kurulu, kararında mevzuatın yardım yapılacakların sınırını “amatör kulüpler” diyerek kesin ifadelerle çizdiğini bunun genişletilmesinin mümkün olmadığını bildirdi. Kurul, futbol kulübüne aktarılan paranın faizi ile birlikte sorumlulardan geri alınmasını hükme bağladı.