Gündem
05 Mayıs 2013 16:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:09

SAYGI ÖZTÜRK'TEN ÇARPICI İDDİA! EMNİYET İSTİHBARAT'TAKİ DEĞİŞİKLİĞİN ARKASINDA NE VAR?

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı'ndaki değişiklikle ilgili çok çarpıcı bir iddia gündeme getirildi.

Sözcü Gazetesi Ankara Temsilcisi Saygı Öztürk, Ömer Altıparmak'ın yerine Engin Dinç'in Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla getirildiğini açıkladı. Ulusal Kanal'da yayınlanan ve Ceyhun Bozkurt'un hazırlayıp sunduğu Medya'nın Avukatı programına telefonla katılan Saygı Öztürk, değişimin perde arkasında Başbakan Erdoğan'ı ulaşan raporlar ve bilgiler olduğunun altını çizdi.
 İşte Saygı Öztürk'ün o açıklamaları:
 
Böcek olayı komplo mu?
 
"Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Dairesi son yıllarda adından sıkça söz ettiren bir daire. Basında yer alan bu birimle ilgili eleştirilerin konusu da Fethullah Gülen cemaatin bu birimde etkili olduğu iddialarıdır. Bunun yanı sıra Emniyet'in önemli ve kilit dairelerinden bütün atamaların yapıldığı Personel Dairesi de yine aynı önemdeki bir birimler arasında yer alıyor. Bildiğiniz gibi Başbakan'ın evinin altında bir böcek konusu gündeme gelmişti. Bunun arkasından da bu konunun araştırılması için Başbakanlık Teftiş Kurulu'ndan iki kişi görevlendirildi. Şimdi bununla ilgili raporlara baktığınız zaman bu olayı şöyle yorumlamak da mümkün: Acaba Fethullah Gülen grubunu Emniyet içerisinden temizlemek için bu böcek bilinçli olarak mı bırakıldı. Çünkü Başbakan'a verilen bilgiler arasında bu yöndeki iddialar da söz konusuydu. Ve nitekim buradaki çalışmalar yapıldı ve Ömer Bey görevden alındı, pasif bir göreve alındı. İyi olan taraf şu: Oraya yapılan atamada İstihbarat kökenli bir Emniyet müdürü getirildi Afyon'dan ve ataması yapıldı, Engin Dinç İstihbarat Daire Başkanı yapıldı.
 
Bu olaya baktığımız zaman ikinci bölüm Personel Dairesi'ne yapılan atamadır ki, Personel dairesi Başkanı Yüksel Çevik görevinden alınarak Sağlık Dairesi'ne verildi. Sağlık Dairesi Başkanı da Personel Dairesi Başkanlığı'na getirildi.
 
Emniyet'te terfi dönemi
 
"Emniyet'te önümüzdeki hafta 6 ve 7 Mayıs'ta terfilerin çalışmaları başlayacak. Gerek bir üst rütbeye terfi edecekler, gerekse komiser, komiser yardımcısı ve bunların emniyet amirliğine yükseleceklerin belirleneceği toplantılar yapılacak. Bunlar yapılırken böyle bir aşamada Personel Daire Başkanı'nın görevden alınması da son derece anlamlıdır. Anlamı da şuradan geliyor. Başbakanlığa verilen rapor, daha doğrusu Başbakan'a verilen bilgilerin son iki atamada son derece etkili olduğunu söyleyebiliriz.
 
Fethullahçı grupların temizlenmesi
 
"Bu arada Emniyet içerisinde ağırlıklı olan Fethullahçı grupların temizlenmesi için bir adım olarak da değerlendirilebilir. Bu değerlendirmeler yapılırken de bunun iki atamayla sınırlı kalmayacağını da ifade edelim. Bu ay içerisinde ya da önümüzdeki ay başında Valilerle ve il emniyet müdürleri arasında köklü bir değişiklik olacağını sanıyorum.
 
Atamalar Başbakan'ın isteği doğrultusunda
 
"Bu atamalar Başbakan'ın isteği doğrultusunda yapıldı. Çünkü, bu böcek olayından dolayı bir yerde Emniyete dönük iddialar gündeme geldi. Olayı şöyle yorumlamak gerekir. İstihbarat dünyasında, istihbarat dünyasının kendilerine has bazı adımları atılıyor. Bu kapsamda baktığınızda, bir takım karşılıklı, gerek MİT'in gerek İstihbarat Dairesi'nin karşılıklı olarak verdikleri bilgiler var. Bunların birisinde örneğin bu böceğin falanca grup tarafından konulmuş olabileceği ifade ediliyor. Böylece bu grubun üzerine gidilmesinin yolu yapılıyor. Tabii ki bunda bir takım ayak oyunlarının olabileceğini belki bizim söylememiz hukuken sakıncalı olacak bölümler olduğu için bu konunun derinlemesine girmenin de doğru olmayacağını zannediyorum ama Başbakan'ın bilgisi dahilinde zaten genelde İstihbarat Dairesi Başkanlıklarına bazı atamalar yapılır. Başbakan'ın bilgisi dahilinde de bu görevden alınmalar gerçekleşir.
 
Ömer Bey, çok pasif bir daireye, hatta bir odası, birkaç memuru bulunan bir birimin İstihbarat Dairesi Başkanlığı'ndan getirilmesi de son derece anlamlıdır. Ancak bunun sanıyorum mahkeme aşamalarını engellemek için önümüzdeki dönem atamalar da yapılabileceğini tahmin ediyorum