Gündem
07 Eki 2015 15:16 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:55

Savcı belgeleri istedi! Aydın Doğan'a 28 Şubat incelemesi!

28 Şubat sürecinin sivil ayağına yönelik soruşturmada işadamı Hayyam Garipoğlu ifadesinde Aydın Doğan'ı suçladı.

28 Şubat sürecinin sivil ayağına yönelik soruşturmada işadamı Hayyam Garipoğlu'nun ifadesi alındı. Hükümete yakın Yenişafak ve Star gazetelerinde yer alan habere göre; Garipoğlu ifadesinde 1998 yılında ihaleyi kazanmasına rağmen POAŞ'ın kendisine verilmediğini aktararak, “Aydın Doğan medyayı kullanıp Petrol Ofisi'ni aldı ve 3 misli fiyata sattı” dedi.

28 Şubat soruşturmasına ilişkin Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçları Soruşturma Bürosu soruşturma kapsamında iş adamı Hayyam Garipoğlu'nun ifadesini aldı. Garipoğlu, 1998 yılında POAŞ ihalesine girdiğini ve 1 milyar 160 milyon dolar teklif vererek ihaleyi kazandığını ifade ederek, “Fakat o dönemin Başbakanı Mesut Yılmaz ihaleyi başkalarına söz vermiş. Mesut Yılmaz'ın yeğeni Mehmet Kutman, 'kim kazanırsa kazansın ihaleyi biz alacağız' dedi. Benim kazanmama rağmen ihale bana verilmedi. İkinci olan Ayhan Şahin'e de verilmedi. Benden 50 milyon dolar eksik vermelerine rağmen Mehmet Kutman'ın da içinde bulunduğu gruba verildi. Fakat ihale bedelini benim verdiğim miktara çıkarttılar" dedi.

YARGIYA BAŞVURUNCA YILMAZ DÜŞMAN OLDU”

Bunun üzerine idari yargıya başvurduğunu anlatan Garipoğlu, şöyle konuştu: “Mesut Yılmaz bu sebepten dolayı bana düşman oldu. Olaydan 3-4 ay sonra ilgim olmadığı halde Nesim Malki cinayetinden Mesut Yılmaz'ın talimatıyla dolayı gözaltına alındım. Hakkımda dava açıldı ama cinayetle suçlanmadım. O dava da daha sonra Yargıtay savcısının beraat istemesinden dolayı zaman aşımına uğradı. Dolayısıyla benim cinayetle ilgim olmamasına rağmen ihalede bana haksızlık yaptılar. O günlerde haksız gözaltına alınmamla ilgili Doğan Grubu, 'Sümerbank'ın sahibi Hayyam Garipoğlu Malki cinayetiyle ilgili gözaltına alındı' şeklinde 3 gün boyunca 24 saat yayın yaptılar."

“GAZETE MANŞETLERİYLE BASKI ALTINA ALDI”

İhaleden sonra samimiyetten dolayı Aydın Doğan'a petrol ofisinin ne kadar karlı bir şirket olduğunu anlattığına dikkat çeken Garipoğlu, bunun üzerine Doğan'ın petrol ofisiyle ilgilenmeye başladığını kaydetti. Garipoğlu, “Mehmet Kutman grubuna verilen POAŞ ihalesi bedelinin ödenememesi üzerine iptal edildi. Ayrıca Mesut Yılmaz'ın talimatıyla yasalara aykırı bir şekilde yaklaşık 40 milyon dolarlık teminat mektuplarını yakmayıp iade ettiler. Daha sonra hemen hemen aynı fiyatlara İş Bankası ile birlikte Aydın Doğan Petrol Ofisi ihalesini aldı. Daha sonra da İş Bankası yöneticileri gazete manşetleriyle baskı altına alındı ve Doğan, İş Bankası hisseleri çok uygun bir fiyata alarak OVMY'ye 3 misli fiyata sattı. Basın gücünü kullanarak kar etmiş oldu." ifadelerini kullandı. Doğan'ın medyada tekel olmak için Dinç Bilgin, Erol Aksoy, Cem Uzan gibi banka sahibi olan kişilere yıllarca haksız saldırılarda bulunduğunu kaydetti.

SAVCI BELGELERİ İSTEDİ

Garipoğlu'nun ifadesinin ardından Savcılık, Ankara Emniyete yazı yazarak POAŞ'ın Doğan ile İş Bankası'na ihale edildiği tarih ve bu tarihten sonra Aydın Doğan'a ait gazete-TV'lerde İş Bankası yöneticileri aleyhine yayın yapılıp yapılmadığının tespit edilmesini istedi. Başbakanlık Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na da (ÖİB) yazı yazan savcılık, en yüksek teklifin Garipoğlu tarafından sunulmasına rağmen ihalenin neden üçüncü sıradakilere verildiğini, bu işlemlere ilişkin talimatların kimden geldiğini sordu. Doğan Grubu ile İş Bankası'nın ortaklık oranının bilgisini isteyen savcılık, İş Bankası'na da bir yazı göndererek şirketin ortaklık yapısının bildirilmesini, POAŞ ihalesiyle ilgili Doğan'a kredi kullandırılıp kullandırılmadığını sordu. Yazıda ayrıca, İş Bankası'nın iştiraklerinden olan Dışbank'ın Doğan Holding'e ne kadara satıldığı da soruldu. Savcılık, TOBB'a gönderdiği yazıda ise, Mehmet Ali Yalçındağ, Aydın Doğan, Erol Aksoy, Dinç Bilgin, Fuat Miras, Rıdvan Budak, Bayram Ali Meral, Derviş Günday ve Refik Baydur'un 1996-1999 yılları arasında sahibi olduğu veya üyesi oldukları şirketlerin tespit edilerek bildirilmesini istedi.