Gündem
11 Kas 2014 16:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:54

Savaş Ay’ın belgeseline TRT'de bürokrasi engeli!

Gazeteci Savaş Ay'ın son belgeseli TRT'de bürokrasiye takıldı ve yayımlanmadı.

9 Kasım 2013'te yaşamını yitiren usta gazeteci ve Savaş Ay'ın hasta yatağından kalkarak ya da kendi deyimiyle "Hastaneden sıvışarak" çektiği 13 bölümlük "Trenleri Sevmek" adlı son belgeselinin TRT'de yayınlanması bekleniyordu.

Ancak deneyimli gazetecinin belgeseli bürokrasiye takıldığı öğrenildi. Belgeselin, seyirciyle buluşması için engelin ortadan kalkması gerekiyor.

HERKES TOPU BİRBİRİNE ATIYOR

İstanbul Sirkeci Garı'nda, Yıldırım'ın "Hayırlı Yolculuklar A Takımı" sözleriyle başlayan belgeselde, Türkan Şoray, Orhan Gencebay ve Hıncal Uluç gibi ünlüler tren yolculuklarını anlatıyor. Her bölüm başında Ay'ın kendi sesinden 1.5 dakikalık konuşması var. Belgeselin sonuna ise çekimler tamamlandıktan kısa bir süre sonra ölen Ay için "anısına" yazısı kondu. Ay, tren belgeselini tamamladıktan sonra deniz ve havayolları için de belgesel çekmeyi planlamıştı ancak olmadı.

Ay'ın son eserinin yayımlanması için bir yıldır mücadele eden eski eşi Nurgün Güner, özetle "Çalmadığımız kapı kalmadı. Bize önce 'Bölümleri teslim edin, yayına alacağız' dediler. Uzun uğraşlar sonucu tamamladığımız 7 bölümü teslim ettik. Kalan bölümleri ise montaj aşamasında. Bir yıldır aramadığım yönetici kalmadı TRT'de. Herkes topu bir birine atıyor. Her konuştuğum kişi bana 'Size döneceğiz' dedi. Son olarak 'Belgesellerde yer alacak ünlüler ile verilen teklif arasında uyumsuzluk var' denildi. Maalesef bir arpa boyu yol alamadık.Neden hatırasına, son eserine değer verilmiyor anlayamıyorum" dedi.

BELGESELDEN DETAYLAR
Belgeselde; Orhan Gencebay Haydarpaşa ve Sirkeci'de tren raylarında yürüdü. Birlikte saz çalıp türkü söylediler. Gencebay'ın müziğe başlamasında Samsun - Çarşamba arasındaki tren yolculuğunun büyük önemi var.Yaşı 9'ken elinde saz tutan bir adam görmüş. Tiyatrocu Ali Poyrazoğlu, "Okuma alışkanlığımı trende edindim" diyor.

Sanatçı Nuri Sesigüzel, "Beklenen Tren" şiirini, "Kara Tren Gelmez Ola" türküsünü okuyor. TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman'ın röportajı yer alıyor.