Gündem
28 Şub 2024 08:43 Son Güncelleme: 28 Şub 2024 09:18

Satılmayacak’ dediği konutları sattı… Bir sorun hele niye sattım!

2019 yılında ‘Satılmayacak’ dediği konutları 2023 yılında satmaya karar veren Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, gittiği her yerde tepkiyle karşılaşıyor

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, 2019’da başkan adayı iken kentsel dönüşümde doldur/ boşalt yöntemi için kullanılacağını duyurduğu rezerv konutları başkan olduktan sonra sattı. O tarihlerde gittiği her yerde ‘Burası asla satılmayacak. Doldur/boşalt yöntemi için kullanılacak’ dedi. Önceki gün seçim çalışması için bir derneğe giden Arısoy, vatandaşın tepkisiyle karşılaşınca ‘Ben o sözleri adayken söyledim. Başkan olduktan sonra benden öyle bir söz duydunuz mu ? Ben adayken bunu hayal olarak söyledim. Bakanlık satacaksınız dedi bende baş üstüne dedim’ sözleri şaşkınlık yarattı. Konutlarda Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı ile AK Parti İlçe Başkanının da oturması ilçedeki tartışmaları iyice alevlendirdi.

Medyaradar'dan Ercan Öztürk'ün haberine göre; Zeytinburnu'nda 128 bin metrekare alana sahip bulunan 56 askeri lojman 2019 yılında yıkıldı. Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, yerel seçimler öncesi gittiği her yerde bu alanın rezerv konut alanı olduğunu, burada yapılacak dairelerin satılmayacağını söyledi. 2020 yılında o dönem Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlık koltuğunda oturan Murat Kurum tarafından temeli atıldı. Zeytinburnu’nun en merkezi noktasında bulunan rezerv konutları iki yıl gibi bir sürede tamamlandı. Vatandaşlara, konutların dönüşümde kullanılacağı söylense de belediyenin konutların satışına başlaması şaşkınlık yarattı. Başkan Arısoy, ‘Satılmayacak’ dediği konutları bir anda satmaya karar vermesi kentsel dönüşüm bekleyen vatandaşlarda hayal kırıklığı yarattı.

BEN BUNU HAYAL OLARAK SÖYLEMİŞTİM!

Zeytinburnu Belediye Başkanı Ömer Arısoy, seçim çalışmaları kapsamında ziyarete gittiği bir köy derneğinde rezerv konutların satılmasıyla ilgili kendisine yapılan eleştiriye şu yanıtı verdi, ‘Ben hiç not taşımıyorum .Her yerde bildiklerinizi söylerseniz nerede ne konuştuğunuzu hatırlamak zorunda kalmazsınız. Burada adayken bizim rezerv konutlarla ilgili hayalimiz doldur/boşalt şeklindeydi. Adayken. Sonra seçildik Çevre Şehircilik Bakanlığı’na gittik. Dediler biz böyle bir yöntemi uygulamayız. Adaylıktan sonraki hiçbir cümlemde bu doldur/boşalt işi yoktur. Biz böyle bir formül çalışmıştık O zaman daha ihale aşamasındaydı. Ben bunu hayal olarak söylemiştim. Dediler bunu yapamayız çünkü deforme olur. İki turda binalar kullanılamaz hale gelir. Mal bakanlığın. Bende baş üstüne dedim. Adayken söylediğim doğru. Kayıtlar da var. Doğruya doğru. Ben kararımızdan döndüğümü de başka konuşmamda da söylemiştim’

BELEDİYENİN SİTESİNDE DURUYOR!

Başkan Arısoy’un ‘Başkan olduktan sonra benden öyle bir söz duydunuz mu?’ dediği rezerv konutların satılmayacağına dair açıklama ise hala belediyenin internet sitesinde duruyor. Belediyenin resmi web sitesinde bu yerle ilgili şu ifadeler kullanılıyor: Rezerv yapı stoku; üret-aktar-boşalt-tekrarla yöntemiyle Zeytinburnu ilçesindeki riskli yapı stokunun dönüştürülmesinde kullanılacaktır. Ocak 2022 sonuna kadar sadece Veliefendi İşçi Bloklarından, parsel bazında takas başvuruları alınmıştır. Ancak hak sahipleri 2/3 oranındaki çoğunluğu sağlayamamıştır. Bununla beraber İşçi Blokları ‘na sunulan takas teklifi, hak sahiplerinin 2/3 oranında çoğunluğu sağlaması durumunda geçerliliğini korumaya devam edecektir. Şubat ayı itibari ile; Kazlıçeşme mahallesi Hacı Vehbi Efendi Camii çevresi 3339 ada 20 parsel için takas görüşmelerine başlanılmış olup; başvurular alınmaktadır. Rezerv Konutların satışı yapılmayacaktır.

BAŞKAN YARDIMCISIYLA İLÇE BAŞKANI O SİTEYE TAŞINDI!

2019 yılında ‘Satılmayacak’ dediği konutları 2023 yılında satmaya karar veren Arısoy, gittiği her yerde tepkiyle karşılaşıyor. Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Saffet Öz ile AK Parti Zeytinburnu İlçe Başkanı Selami Delibalta’nın da bu konutlara taşınması ilçede tepkiyle karşılandı. Şimdilik ‘Kirada oturuyorlar’ şeklinde söylense de vatandaşlar buna inanmıyor.

Zeytinburnu’nda yıllardır dönüşüm bekleyen İsmail Öztürk isimli bir vatandaş, ‘Artık bundan sonra ne söylerse söylesin inanmayacağız. Biz hayal satan bir başkan istemiyoruz. Kiralar aldı başını gitti. Biz şimdi evimiz kentsel dönüşüm için versek nereye taşınacağız? Kiralık ev yok. Çürük binalarda ölümü bekleyeceğiz’ dedi.