Gündem
05 Haz 2011 14:47 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:25

SARSICI YANIT! BU GAZETEYE MEKTUP YAZMAK YASAK!

F Tipi cezaevinden gazeteye mektup yollamak isteyen tutuklu ve hükümlülere çok sarsıcı bir yanıt geldi...

Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’de kalan mahkûmlardan birinin BirGün gazetesine yazdığı, ve uğradıkları cezaları konu alan mektubuna "sakıncalı" denilerek el konuldu.


İKİ AYDA ONLARCA CEZA

BirGün gazetesindeki habere göre Kocaeli 1 Nolu F Tipi Cezaevi’nde son iki ay içerisinde sol siyasi davalardan yargılanan tutuklu ve hükümlülere hemen her gün disiplin suçu işledikleri bahanesiyle soruşturma açıldı. Onlarca tutuklu ve hükümlü, 2-3 yıla kadar varan ziyaret, iletişim (telefon, mektup) yasağı cezası aldı. Tutuklu ve hükümlüler, bu cezalara konu olan suçlamaların ve hazırlanan tutanakların çoğunun "yalan ve uydurmadan ibaret olduğunu", yaptıkları itirazların ise ciddiye bile alınmadığını belirtiyor.

MAHKEMELER CEZAEVİNE YETİŞEMİYOR

Tutuklu ve hükümlülere yönelik baskıları ve keyfi cezalandırmaları gazetemize yazdığı bir mektupla dile getiren siyasi hükümlü Şevket Yılmaz, "Mahkemeler dahi cezaevi disiplin kurulunun vermiş olduğu kararlara yetişemiyor, duruşmaların tarihi aylarca ileri bir tarihe bırakılıyor" dedi.

Mektubuyla birlikte haklarında hazırlanan soruşturma tutanaklarını da BirGün gazetesine ulaştıran Yılmaz, "Bu tutanaklar, son iki ay içinde sistemli bir şekilde yürütülen saldırıların nasıl başlatıldığını ve bunun sonucunda da cezalandırmaya gidildiğini çok açık gösteriyor. Neredeyse her gün disiplin suçu işlediğimiz bahanesiyle tarafımıza çeşitli cezalar veriliyor" ifadelerini kullandı.

BU MEKTUP DA YASAKLI!

Yılmaz’ın BirGün gazetesine yazdığı ve cezaevindeki hukuk dışı uygulama ve cezalandırmaları anlattığı mektup, "sakıncalı" bulunarak yasaklandı! Kocaeli F Tipi Cezaevi Disiplin Kurulu, 10 Mayıs tarihli "Sakıncalı Mektup Değerlendirme Kararı"nda kısaca şu ifadeleri kullandı: "Söz konusu mektubun incelenmesi neticesinde içeriğinde kuruma karşı dışarıda kamuoyu oluşturmaya yönelik gerçek dışı ifadeler bulunduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle söz konusu mektubun alıcısına gönderilmemesine, kararın bir örneğinin hükümlüye tebliğine, itirazı kabil olmak üzere oy birliğiyle karar verilmiştir."

Yılmaz, cezaevi idaresi tarafından el konulan mektubunu, yakınları aracılığıyla BirGün gazetesine ulaştırdı.