Televizyon
05 Mar 2010 15:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:08

SARP KURAY CEZAEVİNDEN İLK KEZ "KEŞKE OLMASAYDI"YA KONUŞTU... 39 YIL SONRA "9 MART CUNTASI"

9 Mart cuntasının liderlerinden Sarp Kuray, Sincan Cezaevinde "Keşke Olmasaydı"ya verdiği özel röportajda neler anlattı?

1968'e gelindiğinde Türkiye'de gençlik hareketleri tüm dünyada olduğu gibi büyük bir devinim içine girmişti. Sokak gösterileri, devrimci gençlik eylemleri içindeki hareketliliğe Harp Okulu'nda okuyan öğrenciler ve genç subaylar da katılınca, Türkiye tarihine "9 Mart Cuntası" olarak geçecek darbe planının zemini hazırlanmış oldu.
 
10 Mart'a gelindiğinde Hava Kuvvetleri Komutanı Muhsin Batur ve Kara Kuvvetleri Komutanı Faruk Gürler saf değiştirip cunta hareketinin ortadan kaldırılması yönünde eyleme girdiklerinde, genç subaylar için herşey bitmişti.
 
12 Mart 1971 tarihi, Türkiye'nin en planlı sol darbe girişiminin sonu olduğu gibi, Deniz Gezmiş ve Mahir Çayan'ların da içerisinde bulunduğu gençlik hareketinin de trajik bir şekilde noktalanması anlamına geliyordu.
 
9 Mart cuntasının liderlerinden Sarp Kuray, Sincan Cezaevinde "Keşke Olmasaydı"ya verdiği özel röportajda son 40 yılın dik duruşunu ve 40 yılın pişmanlıklarını anlatıyor.
 
Yapımcılığını ve Yönetmenliğini Okan Başara'nın üstlendiği "Keşke Olmasaydı" bu akşam saat 20:15'te Kanal 24'te.