Gündem
07 Oca 2013 17:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:36

SANSÜRE KIZAN DERGİ ÇALIŞANLARI GREVE GİTTİ

Bir başyazının Komünist Parti'yi öven yazı şekline dönüştürülmesi dergi çalışanlarını kızdırdı..

Çin'de, yeni yıl baskısındaki başyazının değiştirilerek Komünist Parti'yi öven yazı şekline dönüştürülmesini protesto eden bir derginin çalışanları greve gitti.

Çin'de özgürlükçü olarak bilinen ülkenin güneyindeki Guangzhou şehrinde haftalık yayımlanan Southern Weekly dergisinin yaklaşık 100 çalışanı, geçen hafta derginin propaganda sorumlusunu Tuo Zhen'ı iki mektupla istifaya çağırmıştı. İstifa mektubunda, "Medya etkisini kaybederse iktidar partisi sesini nasıl duyurabilir, halkını kendine nasıl inandırabilir" sorusu yöneltilmişti. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcülerinden Hua Chunying ise konuya ilişkin bir soruya verdiği yanıtta, "Çin'de medyaya karşı sansür uygulanmaz. Çin hükümeti haber özgürlüğünü korur" demişti.

Derginin çalışanları, yönetimin baskısı altında olduklarını söylüyor. Derginin yeni yıl baskısında anayasal hakların korunmasına ilişkin bir başyazı kaleme alınmış ve bu yazının yayınlanması bekleniyordu. Grev kararının, gazetenin resmi mikroblog hesaplarının içeriğini kimin kontrol edeceği konusunda anlaşma sağlanamaması ile gazetenin başyazısının içeriğinin değiştirilmediğine dair bir açıklama yayınlanmasının ardından alındığı belirtiliyor.

Yaşanan son olayın ardından Çin'in sosyal paylaşım sitelerinde gazetecilere destek geldi. Kalabalık, derginin binasına gelerek, destek mektupları bıraktı. Çin'de medya çalışanlarının bu tür tepkisi çok ender olarak görülüyor. Bu tartışmalardan kısa sure önce de siyasi reform çağrısının olduğu bir yazıyı yayınlayan liberal bir derginin internet sitesi kapatılmıştı. Amerika'nın dev arama motoru Google, önceleri kullanıcılarının sansüre takılacak bir kelime arattıklarında internetin kısa süreli kesileceğine uyarısı yapıyordu. Ancak şirket bu uygulamayı 5 Aralık tarihinde sessiz bir şekilde kaldırdı ve büyük tepki aldı.

Güney dergisi, özel araştırma dosyaları ve ifade özgürlüğünün sınırlarını zorlamasıyla biliniyor. Çin'de medya devletin kontrolünde ve her medya kuruluşunda yayınların ülkeyi tek parti olarak yöneten Çin Komünist Partisi'nin (ÇKP) çizgisine uygun olup olmadığını denetleyen "propaganda bölümleri" bulunuyor. Bu bölümler, her türlü yayını, partinin ideolojisini yansıtacak şekilde değiştirebiliyorlar ve bu durum sıklıkla görülüyor.

Çin'de internet sansürü de oldukça yüksek bir düzeyde bulunuyor ve son olarak internete girmek için gerçek adların kullanılması zorunluluğu getirilmişti.