Gündem
04 Tem 2014 10:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:24

Sansaryan Han'ın iadesinde karar!

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi, Sirkeci'deki Sansaryan (Sanasaryan) Han'ın iadesi için başlattığı hukuk mücadelesini kaybetti.

Türkiye Ermenileri Patrikhanesi tarafından Sansaryan (Sanasaryan) Hanı'nın iadesi için Maliye Hazinesi’ne açılan davada mahkeme, davanın esastan reddine karar verdi. İstanbul 13’üncü Asliye Hukuk Mahkemesi’nde görülen duruşmaya Patrikhane ile Hazine’nin avukatları katıldı. 2011’den beri devam eden davayı karara bağlayan mahkeme Sansaryan Han’ın Patrikhane’ye iadesine ilişkin talebi reddetti.

'MÜCADELEYE DEVAM EDECEĞİZ'
Hürriyet gazetesinden Ayşegül Usta'nın haberine göre dava ile ilgili olarak açıklama yapan Türkiye Ermeni Patrikanesi Vekili Ali Elbeyoğlu, Sansaryan Han’ın iadesi için açtıkları davanın tüm belge ve bilirkişi raporlarının lehlerine olmasına rağmen anlaşılamayan bir kararla mahkeme tarafından reddedildiğini söyledi. Gerekçeli kararın mahkeme tarafından yazılmasından sonra temyiz haklarını kullanacaklarını belirten Elbeyoğlu, “Haklı mücadelemiz sonunda adaletin tecilli edeceğine ilişkin inancımız tamdır. İade davasını AİHM dahil olmak üzere sonuna kadar takip edeceğiz” dedi.
MIGIRDIÇ AĞA SANASARYAN İSTEDİ, MİMAR AZNAVUR YAPTI
Türkiye Ermeni Patrikhanesi adına Sansaryan Han, 1895’te Mıgırdiç Ağa Sanasaryan tarafından Mimar Hovsep Aznavur’a yaptırıldı. İadesi için uzun süredir hukuk mücadelesi verilen Sansaryan Han, Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün himayesinde bulunuyor. Vakıflar Genel Müdürlüğü uzun yıllar Adliye olarak kullanılan binayı son olarak 18 Temmuz 2013’te ihaleye çıkararak kiraya vermişti
CHP'Lİ TANRIKULU 'OTEL Mİ YAPACAKSINIZ' DİYE SORDU
CHP Genel Başkan Yardımcısı Sezgin Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’e, “Sansaryan Han’ın otel yapılacağı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır?” diye sordu.
Tanrıkulu, Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına sunduğu soru önergesinde, “Türkiye Ermenilerine ait olan ancak Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün elinde bulunan tarihi Sansaryan Han’ın bir ihaleyle 20 yıllığına kiralanmak istendiği basına yansımıştır” diyerek şunları sordu:
“Vakıflar Genel Müdürlüğü’nün tarihi Sanasaryan Han veya kamuoyunda bilinen ismiyle Sansaryan Han’ı kiralamak üzere ihale açmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Vakfın bu adımının arkasında sizin herhangi bir kararınız veya talimatınız olmuş mudur?
Sansaryan Han’ın otel yapılacağı iddiaları gerçeği yansıtmakta mıdır? Tarihi bir yapının ticari amaçla kullanıma açılması hangi etik değerlerle örtüşmektedir?
Ermeniler açısından manevi önemi bulunan böylesi bir tarihi yapının Ermeni Patrikhanesi’ne iadesi talep edilmektedir. Siz bu talebi yerine getirmek üzere herhangi bir çaba gösterecek misiniz?
Söz konusu hanın üçüncü şahıslara kiralanması için ihaleye çıkarılmasının 1915’in yüzüncü yıldönümü olan 2015’in arifesinde gerçekleşmesi rastlantı mıdır?
Sansaryan Han dâhil olmak üzere sayısız vakıf mallarının iadesi için çeşitli girişimler, talepler gündeme gelmektedir. Vakıf mallarının iadesi için ne tür çalışmalar yapıyor veya yapmayı düşünüyorsunuz? Bu konuda herhangi bir faaliyetiniz bulunmakta mıdır?”