Gündem
24 Ara 2012 08:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 14:32

SANATÇILARDAN BÜYÜK BULUŞMA; "REDDEDİYORUZ/ FERMAN PADİŞAHIN ÜLKE BİZİMDİR"

Tarık Akan, Edip Akbayram, Ataol Behramoğlu gibi birçok sanatçı "Reddediyoruz" başlıklı gösteri düzenledi.

Tarık Akan, Edip Akbayram, Ataol Behramoğlu gibi birçok sanatçıdan oluşan "Sanatçılar Girişimi" "Reddediyoruz/Ferman Padişahın Ülke Bizimdir" sloganıyla Bostancı Gösteri Merkezi'nde Büyük Buluşma isimli bir etkinlik düzenledi

Düzenlenen etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, CHP İstanbul Milletvekili Kadir Gökmen Öğüt, CHP İstanbul İl Başkanı Oğuz Kaan Salıcı, İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal ile Tarık Akan, Levent Kırca, Bedri Baykam, Aytaç Arman, Edip Akbayram, Ataol Behramoğlu, Gülriz Sururi’nin de aralarında bulunduğu bir çok sanatçı ve vatandaş katıldı. Saat 17.00’de başlayan etkinliğe CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 17.30’da katıldı.

"DEMOKRASİMİZ KAN KAYBEDİYOR"

Gazetecilerin soruları üzerine Kılıçdaroğlu, "Türkiye’de demokrasi kalitesiz. Demokraside kalite sorunu var. Gittikçe demokrasimiz kan kaybediyor. Bunun için hep beraber mücadele etmek zorundayız. Çocuklarımız için güzel bir Türkiye için" dedi.

TARIK AKAN: ATATÜRKÇÜLER HER ZAMAN AYAKTA OLACAĞIZ

Sanatçı Tarık Akan, "10 yıldır iktidarda olan bir partinin 10 yılda ülkeme yapmış olduğu karanlık, acı noktaların nasıl hallolacağını gerçekten bilemiyorum. Gittikçe derinleşiyor herşey. Sanatçılar olarak halkı vatandaşları bilinçlendirmeye çalışıyoruz. Herşey ülkemiz için. Çünkü Cumhuriyeti Cumhuriyet yapan Mustafa Kemal’imizi, Atatürk’ümüzü yok etmeye çalışan bir zihniyete karşı biz Atatürkçüler herzaman ayakta olacağız" ifadelerini kullandı.

EDİP AKBAYRAM: ÇAĞDAŞ BİR TÜRKİYE BIRAKABİLMEK İÇİN MÜCADELEMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ

Edip Akbayram, "Bu gecenin anlamı bu ülkede yaşayan sorumluluğunu bilen aydın geçinen sanatçıların son 10 yıldır, ülkenin tahribatında büyük payı olan şuanki yönetime karşı olan bir başkaldırısıdır. Çünkü bir ülkenin aydınlık geleceğini o ülkenin aydınlık sanatçıları belirler. Türkiyenin siyasal ve sanatsal olumsuzluklarına baktığınız zaman hepimiz bu ülkenin sanatçıları olarak çok üzüldüğümüzü ifade ettik. Sanatçılara karşı sansür baskı, öğretim görevlilerine karşı yapılan ağıza alınmayacak saldırılar, Türkiye’nin ekonomik durumu, satılmayan kamu malı kalmadı ,Cumhuriyet’in temel değerlerinin tek tek elden gitmesi, Türkiye’nin çağdışı bir karanlığa doğru gitmesinden endişe duyduğumuz için gecemizin adını da koyduk zaten, "Ferman Padişahın ama bu ülke bizimdir". Bu ülke bizim olduğu için de evrensel güzellikleri yaşayana kadar gelecek nesile çok çağdaş bir Türkiye bırakabilmek için mücadelemizi sürdürüyoruz. Kazanacağız" diye konuştu.

BEDRİ BAYKAM: ONURLU BİR ÜLKE İSTİYORUZ

Bedri Baykam, "Kararlıkla demokrasiyi, özgür Türkiye’yi eşitliği, adaletin üstünlüğünü, hukuku, ve insanların özgürce konuşabildiği hertürlü baskıya karşı kararlılıkla dik durabildikleri onurlu bir ülke istiyoruz. Tabi ki bunu koruyacağız ve elde edeceğiz. Özgür yarınlar için" şeklinde konuştu. Şair Ataol Behramoğlu, sanatçılar olarak haksızlıklara karşı çıkacaklarını belirterek, "Gerçekten özgür demokrat uygar bir Türkiye’ için. Cumhuriyet değerlerine sahip çıkarak, emekçi haklarına ve insan haklarına sahip çıkarak. Sonuna kadar ayaktayız. Mücadelemizi sanatın diliyle sürdüreceğiz" diye konuştu.

İSTANBUL BARO BAŞKANI: İNSANLAR GERÇEKLERİ GÖRMEYE BAŞLADI

Salonda alkışlarla karşılanan İstanbul Barosu Başkanı Ümit Kocasakal, "10 yıldır , 15 yıldır topluma söyledikleri yalanların ışığındaki o uyuşma ve narkoz etkisi geçiyor artık toplumda. İnsanlar gerçekleri görmeye başladı. Sanatçılar ayakta, üniversiteler, Barolar ayakta. Bu giydirilmek istenen deli gömleğini reddediyor. Cumhuriyetle olan hesaplaşmada, cumhuriyetin aydınlığın yanında yer alıyor. Ve bu yalan saltanatı, bu koyu sivil dikta sona ermek üzeredir. Hep beraber göreceğiz bunu bu nedenle buradayız" dedi.

TUNCAY ÖZKAN’IN MEKTUBU OKUNDU

Şarkıların söylendiği, tiyatro gösterilerinin izlendiği gecede bazı sanatçılar da konuşma yaptı. Gecede Şair Şair Ataol Behramoğlu da Ergenekon Davası’nda tutuklu bulunan Gazeteci-Yazar Tuncay Özkan’ın mektubunu okudu. İsviçre’den gelen komedyen ve şarkıcı Mathieu Chardet de gecede şarkılar söyledi. Etkinlik 23.00’da sona erdi.