Gündem
07 Eki 2013 16:17 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:41

SANAT DÜNYASINDA ŞOK! ÜNLÜ YÖNETMEN VE OYUNCU İNTİHAR ETTİ!

91 yaşındaki yönetmen, oyuncu ve senarist, evinin balkonundan atlayarak yaşamına son verdi.

İtalyan yönetmen Carlo Lizzani, evinin balkonundan atlayarak yaşamına son verdi. Sinema dünyasını sarsan bu ölümün ardından, yıllardır İtalya’da yaşayan Yönetmen Ferzan Özpetek, ülkede ötanazinin (ölüm hakkı) yasal olmamasına tepki gösterdi.

İtalyan sinemasının önemli isimlerinden yönetmen, senarist ve aktör Carlo Lizzani, Cumartesi günü Roma’da 3. katta bulunan evinin balkonundan atlayarak yaşamına son verdi. 91 yaşındaki Lizzani çocuklarına hitaben, 'Fişimi kendim çekiyorum' yazılı bir not bıraktı. Genel sağlık durumunun iyi olduğu belirtilen Lizzani’nin, bir süredir hafıza problemleri yaşadığı ve eşinin hastalığından dolayı depresyona girdiği belirtildi.

Kanser tedavisi gören bir diğer İtalyan yönetmen Mario Monicelli de 2010 yılında tedavi gördüğü hastanenin 5’inci katından atlayarak, hayatını sonlandırmıştı. Acılarına son vermek isteyen Monicelli, 95 yaşındaydı.

ÖZPETEK: TEK ÖTANAZİ İMKANI, BOŞLUĞA ATLAMAK

Her iki ünlü sinemacının da yüksekten atlayarak ölmesi, ülke yasalarına göre yasak olan ötanazi tartışmalarını yeniden alevlendirdi.

Carlo Lizzani’nin oğlu Francesco Lizzani, "Bir ülkede kendi ölümüne karar verememek ne kadar absürt" diyerek, babasının sık sık ötanazi yöntemiyle, hekim desteğiyle yaşamına son vermek istediğinde olduğunu belirtti.

30 yılı aşkın süredir İtalya’da yaşamını sürdüren Ferzan Özpetek de, meslektaşının ardından Twitter’da paylaştığı mesajında, "Carlo Lizzani! Büyük İtalyan yönetmenlerden biri daha yaşamını sonlandırdı. İtalya’nın yaşlılara sağladığı tek ötanazi şekli, boşluğa atlamak" diye tepkisini ortaya koydu.

VENEDİK FİLM FESTİVALİ BAŞKANLIĞI

1979-1982 yılları arasında Venedik Film Festivali’nin başkanlığını yürütmüş olan Lizzani, 1950’de yönetmenlik kariyerine başladı. Lizzani, “Achtung! Banditi! (1951)”, “Cronache di Poveri Amanti (1954)”, “Sev ve Öldür (1967)”, 1968 tarihli “Milano Haydutları (Banditi a Milano)”, “Mussolini Ölüme Giderken (1974)” ve 1988 yapımı “Caro Gorbacov (Sevgili Gorbaçov)” gibi unutulmaz filmlerin de aralarında bulunduğu çok sayıda yapıta imza attı. DHA