CineRadar
02 Eki 2015 10:39 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:55

Sana Mars’a gidemezsin demedik, zor olan geri dönmek!

Bilim kurgu sineması geri dönüyor! NASA’nın yeni uzay programı insanlığın kafasını bir kez daha uzak gezegenlere çevirmesine yol açtı ve Hollywood’un buna cevabı da Interstellar’la başlayan yeni bilim kurgu filmleri furyası oldu.

Ancak, Blade Runner, Alien gibi filmlerle bu türe hem popülerlik hem de saygınlık kazandırmış olan Ridley Scott, “bu filonun amirali benim” dercesine ardı sıra yeni eserler üretiyor.

Prometheus’un ardından herkes bir devam filmi beklerken ki o da gelecek, hatta yönetmen “tam 4 Prometheus filmi daha çekeceğim” dedi, çok satan bir roman uyarlamasına el atarak “Last Man on Earth” tadında bir hikayeyi kızıl gezegende çekmeye karar verdi.

Marslı’nın haftanın en ilgi çekici filmi olacağı şüphesiz ancak eğer satranç meraklısı biriyseniz satranç oyununun Apollo Creed’i Bobby Fischer’ın yaşamına ve onun Boris Spassky ile yaptığı efsanevi maça odaklanan Şah Mat filmini de görmek isteyeceksiniz. Sıkıştırılmış finaline rağmen güçlü sanat yönetmenliği ve oyunculuklarıyla izlenmeyi hak eden bir film.

Zeki Demirkubuz sinemasını sevenleri dahi kendisine küstürecek kadar bireysel bir deneme olan Bulantı ise ancak iflah olmaz festival filmi tutkunlarına tavsiye edebileceğim bir film. Önemli bir sinemacının tüm filmografisini takip etme bahanesiyle izlenebilir.

İşte kararınızı vermeniz için haftanın tüm filmleri, bir bakın sonra da hangisini severseniz ona bilet alın. İyi seyirler…

Marslı

Ridley Scott’un yönettiği ve Matt Damon, Jessica Chastain, Kate Mara ile Kristen Wiig’in oynadığı Marslı (The Martian), 02 Ekim 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Mars’a gönderilen arstranotlardan Mark Watney şiddetli bir fırtına sonrası öldü sanılarak ekibi tarafından terk edilir. Ancak Watney hayattadır ve kendisini Mars’ta yapayalnız bulur. Elindeki sınırlı olanaklarla, zekasını ve dayanıklılığını kullanarak dünyaya yaşadığına dair bir sinyal gönderir. Bilim adamları ‘Marslı’nın eve dönmesi için uğraşırken, ekip arkadaşları da kurtarma operasyonunda yer alırlar.

Şah Mat

Edward Zwick’in yönettiği ve Tobey Maguire, Liev Schreiber, Peter Sarsgaard ile Lily Rabe’in oynadığı Şah Mat (Pawn Sacrifice), 02 Ekim 2015’de The Moments Entertainment dağıtımıyla The Moments Entertainment tarafından vizyona çıkarılıyor.



Film, Amerikalı satranç duayeni Bobby Fisher’ın Rus rakibi Boris Spassky ile 1972 yılında karşılaştığı “Yüzyılın Maçı”nı konu alıyor. Yapımcı Gail Katz, milyonlarca insanın dikkatini çeken, bir satranç oyuncusunun bir boksör veya bir rock yıldızı kadar meşhur olduğu ve “Yüzyılın Maçı” olarak adlandırılan hadisenin neden filmi yapılmamış diye merak ettiğini söylüyor.

Bulantı

Zeki Demirkubuz’un yönettiği ve Zeki Demirkubuz, Şebnem Hassanisoughi, Öykü Karayel ile Çağlar Çorumlu’nun oynadığı Bulantı, 02 Ekim 2015’de Bir Film dağıtımıyla Mavi Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



Ahmet, sevgilisiyle birlikte olduğu gece karısı ve küçük kızını trafik kazasında kaybeder. Kimseyi umursamayan biri olarak bu olaydan pek etkilenmeden yaşamına devam eder ama bir süre sonra, görünürde bir sebep olmaksızın kendinde ve yaşamında bazı değişimler olmaya başlar. Küçük terslikler, tuhaf aksilikler art arda gelmekte, çok sevdiği kadınlarla arası bozulmakta, hayat karşısında zorlanmakta ve beklenmeyen zafiyetler göstermektedir.

Vesvese: Cin Tuzağı

Sümeya Kökten’in yönettiği ve Okan Aydın, Duygu Yenilmez, Mustafa Ağdere. Defne Vardarlı, Layla Onlen, Yelda Vardarlı, Hanifi Özcan ile Batuhan Eryörük’ün oynadığı Vesvese: Cin Tuzağı, 02 Ekim 2015’de Özen Film dağıtımıyla Belstudio Production tarafından vizyona çıkarılıyor.



Cinler insanlara vesvese vererek musallat olurlar. Alev ile ilişkisi güzel giden Murat’ın hayatı Ceren’i tanımasıyla tamamen değişir. Aşkına karşılık bulamayan Ceren’in yaptığı küçük bir büyü Murat’ın hayatının kötüye gitmesine neden olur. Alev ve Gülseven, Murat’ı bu musallattan kurtarmak için yoğun bir çaba içine girerler.

Kafes

Mahmut Kaptan’ın yönettiği ve İsmail Hacıoğlu, Nilay Duru, Şefik Onatoğlu, Fırat Şahin, Barış Küçükgüler, Melda Arat, Erdal Cindoruk, Murat Ercanlı, Fatih Doğan, Murat Çağlar, Cem Sultan Karabulut, Mine Doğan, M. Şekip Taşpınar ile Tolga Yüce’in oynadığı Kafes, 02 Ekim 2015′de Chantier Films dağıtımıyla Joy Pr. tarafından vizyona çıkarılıyor.



Film, 12 Eylül olaylarında haksız yere cezaevlerine atılan, işkenceye maruz kalan ve ortak noktaları vatan olan masum gençlerin hikâyelerini beyazperdeye taşıyor. O dönem gençlerin konulduğu cezaevi olan Ulucanlar Cezaevi’nde yapılan çekimlerdeki sahneler izleyenleri gözyaşlarına boğacak.

Efsane

Brian Helgeland’ın yönettiği ve Tom Hardy, Emily Browning, David Thewlis, Christopher Eccleston, Taron Egerton, Paul Bettany, Colin Morgan, Paul Anderson, Aneurin Barnard, Chazz Palminteri, Tara Fitzgerald, Stephen Lord ile Sam Hoare’in oynadığı Efsane (Legend), 02 Ekim 2015’de MC Film dağıtımıyla Mekanik Film tarafından vizyona çıkarılıyor.



1950’li ve 60’lı yıllarda İngiltere’de terör estiren gangster ikiz kardeşler Ronald Kray ve Reginald Kray kardeşlerin gerçek hayat hikâyelerinin anlatıldığı Efsane (Legend), Kray kardeşlerin bir şehri hakimiyeti altına alışının ardında yatan sırları ve acımasız yeraltı suç dünyasının kapılarını aralıyor.

Tuhaf Bir Sihir

Gary Rydstrom’un yönettiği ve Alan Cumming, Evan Rachel Wood, Elijah Kelley ile Meredith Anne Bull’in seslendirdiği animasyon film Tuhaf Bir Sihir (Strange Magic), 02 Ekim 2015’de UIP Filmcilik dağıtımıyla UIP Filmcilik tarafından vizyona çıkarılıyor.



“Bir Yaz Gecesi Rüyası”ndan ilham alınarak yapılan zıpır bir peri masalı. Bu animasyonda güçlü bir iksir için verilen savaşta goblinler, elfler, periler ve diğer yaratıklardan oluşan renkli karakterlerin hikayesi, son 60 yılın popüler şarkılarından esinlenerek anlatılıyor. Lucasfilm Animation Singapore and Industrial Light & Magic, birinci sınıf bir animasyon ve görsel efektlerle büyüleyici bir ormanın altını üstüne getiriyor.

MURAT TOLGA ŞEN – murattolga@gmail.com

CİNERADAR köşesi sinema/TV eleştirmeni Murat Tolga Şen tarafından hazırlanmaktadır. Filmlere ait künye bilgileri üstad Sadi Çilingir'e ait Sadibey.com sitesinden, izniyle alınmaktadır.