Spor
10 Mayıs 2022 17:39 Son Güncelleme: 10 Mayıs 2022 17:45

Şampiyonlar Ligi'nde köklü değişiklik! UEFA yeni formatı resmen açıkladı

UEFA, Şampiyonlar Ligi'nin 2024 yılından itibaren "İsviçre sistemi" şeklinde oynanacağını açıkladı. Buna göre dev turnuvada mücadele eden takım sayısı 32'den 36'ya yükseldi. UEFA Ülke Sıralaması'nda yer alan 5. ülkeden de artık 4 takım direkt Devler Ligi'ne katılacak. Grup aşaması yerine tüm takımlar maçları lig usulü oynayacak. Ligi ilk 8 sırada bitirenler doğrudan, 9-24. sıra arasında yer alan takımlar ise kendi aralarında oynayacakları iki ayaklı maçlardan sonra son 16 turuna yükselecek.

2024/25 sezonundan itibaren Şampiyonlar Ligi, Avrupa Ligi ve Konferans Ligi grup aşamasında 36'şar takım mücadele edecek.

GRUP AŞAMASI YERİNİ LİG SİSTEMİNE BIRAKTI

Şampiyonlar Ligi'ndeki en büyük yenilik grup aşaması sisteminden lig sistemine geçilmesi oldu. Buna göre her kulüp, lig aşamasında iç saha ve deplasmanda 3 maç yerine 8 farklı rakiple 4'ü içeride, 4'ü deplasmanda olmak üzere 8 maç yapacak.

İLK 8 TAKIM DOĞRUDAN ELEME TURUNA GEÇECEK

Sezon sonunda ligde yer alan ilk 8 takım doğrudan eleme turuna geçecek. 9-24. sıra arasında ligi bitiren takımlar ise birbirleriyle iki ayaklı eleme oynayacak. Bu elemeyi geçen takımlar son 16 turuna yazdıracak.

UEFA SIRALAMASINDA 5. SIRADAKİ ÜLKEDEN DE 4 TAKIM ALINACAK

2024/25'ten itibaren Şampiyonlar Ligi'ne dahil olacak 4 takım ise şu faktörlere bağlı olarak belirlenecek;

Uefa Ülke Sıralaması'nda ilk 4 sıradaki ülkeden 4'er takım katılıyordu. Bundan sonra 5. sıradaki ülkeden de 4 takım alınacak.

Şampiyonlar yolundan şu ana kadar 4 takım katılıyordu. Buradan katılacak takım sayısı 5'e yükselecek.

Bir önceki sezon en çok puan toplayan iki ülkeden ekstra iki takım daha özel davetiyeyle Şampiyonlar Ligi'ne katılacak