Gündem
27 Haz 2011 19:09 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:30

SALİH MEMECAN: TÜRKİYE'DE KARİKATÜR İÇİN MALZEME ÇOK

+1T Gazete Tasarım Günleri'nin altıncı gününde konuk olan Sabah Gazetesi karikatüristi Salih Memecan, 40 yıldır malzeme sıkıntısı çekmediğini söyledi.

+1T Gazete Tasarım Günleri'nin altıncı gününde konuk olan Sabah Gazetesi karikatüristi Salih Memecan, 40 yıllık tecrübelerini anlattı. Karikatürist olmanın üç ana unsuru olduğunu söyleyen Memecan, çizimlerle insanlara her gün bir şeyler anlatabilmek için çok okumak ve çok şey bilmek gerektiğini belirtti.

Söyleşide en iyi bildiği karikatüristliği anlatacağını ifade eden Memecan, çizgi, espri ve mesaj olmak üzere karikatüristliğin üç ana unsuru olduğunu söyledi. “Karikatüristlik kabiliyetten ziyade tecrübe ile alakalı bir şey. Çok çizerseniz yapabilirsiniz” diyen Memecan, küçükken kekeme olduğunu ve iletişim kurabilmek için çizmek zorunda kaldığını ifade etti. Kekemeliğin hayatında birçok şeyi etkilediğini anlatan Memecan, “Hayatta eksikliklerinize dikkat edin size çok güzel kapılar açabilir, bunu unutmayın” diye konuştu. Hayata dikkatli bakan herkesin komik şeyler yakalayacağını ifade eden Memecan, 40 yıldır malzeme sıkıntısı çekmediğini kaydetti.

Memecan, çizdiği karikatürü gazeteye hazırlama aşamasını anlattı. Elde çizmeyi tercih ettiğini söyleyen Memecan, gelişen teknoloji ve birkaç program geliştirilmesi sonucu iPad'de de çizebileceğini söyledi. Memecan, karikatüristliğin keyifli bir meslek olduğunu söyledi. Her gün herkese bişeyler anlatmak için çok okumak, çok bilmek gerektiğini belirten ünlü karikatürist, “Karikatürist olacaksan mutlaka bilgili olman lazım. Okuduğunuz dersler karikatüristlik için çok önemli” diye konuştu.

Başından geçen komik olayları paylaşan Memecan, katılımcılar için çizimler yaparak örnekler verdi.

Katılımcıların sorularını cevaplayan Memecan, önümüzdeki dönem çok daha fazla karikatürist olacağını söyledi. “Ülke demokratikleştikçe siyasilerin hoş görüsü daha çok artıyor” diyen ünlü karikatürist eskiden cumhurbaşkanlarını çizemediklerini, şimdi ise çok rahat çizebildiğini ifade etti. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir araştırma ile Türkiye'nin mizahtan anlamayan 3. ülke seçilmesinin hatırlatılması üzerine “Mizah konusunda son derece iyiyiz. Ben uluslararası karikatüristlerin toplantılarına katıldım, biz çok rahatız. Malzeme bulamıyor diğer ülkeler” dedi.

Tasarım Günleri'nin öğleden sonra ki programına ise Star Gazetesi Görsel Yönetmeni Levent Güneş, Hürriyet Gazetesi Görsel Danışmanı Reha Erdoğan ve Radikal Gazetesi Görsel Yönetmeni Sertaç Bala söyleşileri ile katıldı. Çalıştıkları gazetenin gün içerisindeki tasarımlarını anlatan konuklar, katılımcıların sorularını yanıtladı. Söyleşi sonunda konuklara Zaman Gazetesi Görsel Yönetmeni Fevzi Yazıcı, plaket takdim etti.