Gündem
05 Oca 2011 11:54 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:56

SAİD NURSİ DEĞİL, SAİD KÜRDİ! HÜR ADAM GALASINDA ŞOK PROTESTO!

Gösterime girmeden tartışmalara konu olan 'Hür Adam-Bediüzzaman Said Nursi' filminin galası protestoya sahne oldu

Filmin dün akşam Türker İnanoğlu Maslak (TİM) Show Center'da düzenlenen gala gösterimi öncesinde, basın bildirisi okuyan ulusalcı bir grup, Bediüzzaman'a hakaretlerde bulundu. Türk-Kürt kardeşliğine vurgu yapan filme gösterilen bu ırkçı tepki, davetliler tarafından 'tahammülsüzlük' olarak değerlendirildi. Film ekibi ve gala davetlileri saat 18.30'dan itibaren TİM'e gelmeye başlamıştı.

Tanrısever'e filmin oluşturduğu tartışmalarla ilgili herhangi bir tehdit alıp almadığını sorduğumuzda aldığımız cevap da bu yöndeydi: "Tartışmaları biliyorsunuz. Biz de mekânın güvenlik görevlileriyle önlem alıyoruz." Çok geçmeden TİM'in dış kapısında toplanan ulusalcı grup, film ve Bediüzzaman Said Nursi'ye hakaret eden sloganlar atmaya başladı. Üzerinde "Ulusal Parti" amblemi olan ve "Türkiye Türklerindir", "Hür Adam değil Sefil Adam" gibi pankartlar ile aynı doğrultudaki sloganlar, yaklaşık 15 dakika süren basın bildirisinin okunması esnasında da devam etti. Bu esnada galaya girmek için grubun yanından geçen davetlilerin olgun ve sağduyulu tavrı da muhtemel bir arbedeyi önledi. Sadece, içeri girmekte olan bir davetli, ulusalcı gruba, "Said Nursi'nin eserlerinden birini okudunuz mu?" sorusunu yöneltti. Cevap, olayı özetler nitelikteydi: "Gerek yok!"

Ulusalcı grup, basın bildirisinden sonra dağıldı. Ancak film başlamadan önce Bediüzzaman'ın hayatından bahseden kısa bir sunum yapılırken, salonun balkon bölümünde iki kişi dışarıdaki eylemi devam ettirmeye çalıştı. "Burası Türkiye. Böyle bir şey yapılamaz!" diye bağıran ikili, güvenlik görevlileri tarafından dışarı çıkarıldı. Eylemler sona erdikten sonra filmin gösterimine geçildi. Mehmet Tanrısever'in yönettiği, başrolde Mürşit Ağa Bağ'ın rol aldığı 'Hür Adam-Bediüzzaman Said Nursi' filmi cuma günü gösterime girecek.

'Film kardeşliğe hizmet edecek'

Bediüzzaman Said Nursi'nin hayatının anlatıldığı 'Hür Adam' filminin galasına çok sayıda sanatçı, siyasetçi ve üstadın talebelerinden Said Özdemir de katıldı. Gala öncesi konuşan yapımcı ve yönetmen Mehmet Tanrısever, filme getirilen eleştirilere cevap verdi. Yaklaşık 20 yıldır film yapmadığını hatırlatan Tanrısever, "2011 yılı benim için yeni bir çağ gibi oldu. Bakıyorum ki Türkiye'de demokratik bir diriliş var. Bu film Türk-Kürt kardeşliğine ve dünya barışına büyük katkı sağlayacak." şeklinde konuştu.

Filmin maliyetinden de söz eden Tanrısever, "En pahalı film ne kadara yapılmış ise bu onların 2 katı diyebilirim. Bu filmde bin 50 figürasyon, 2 bin 500 obje var. 8 haftada çekimleri bitti. Film, hem Osmanlı hem Cumhuriyet dönemlerinde geçiyor ve siz düşünün ne kadara mâl olduğunu." ifadelerini kullandı. Filmde Bediüzzaman Said Nursi'yi canlandıran oyuncu Mürşit Ağa Bağ, filmin hazırlık sürecinde 19 kilogram kaybettiğini söyledi. Bağ, "Elden geldiği kadar onun gibi yaşamaya çalıştım." diye konuştu.

Zaman