Gündem
09 Haz 2022 10:19 Son Güncelleme: 09 Haz 2022 10:22

Sahte "Uğur Yücel" herkesi kandırdı

On binlerce Twitter kullanıcısı sahte Uğur Yücel’i gerçek sanarak attığı tweetleri paylaşıyor ve favorilerine ekliyor...

Usta oyuncu Uğur Yücel adına açılan sahte bir parodi Twitter hesabı sahte olduğunu profilinde belirtmesine rağmen sosyal medyada büyük ilgi görüyor. 

On binlerce Twitter kullanıcısı sahte Uğur Yücel’i gerçek sanarak attığı tweetleri paylaşıyor ve favorilerine ekliyor. 

Sahte “Uğur Yücel” son olarak, “Üzülerek söylüyorum ki, bu izlediklerimiz henüz fragman. Despot tek adam rejiminden kurtulmadığınız sürece, her geçen gün fakirleşeceksiniz. Zenginler, sanatçılar ve ünlüler, sıra bana gelmez demeyin, sıra size de gelecek...” tweetini paylaşmasıyla gündeme geldi. 

Bu ifadelerin ardından da “Peşinen söyleyeyim. İstifa etmek onurlu bir davranıştır #Erdoğanİstifa”  diye yazdı. 

Söz konusu paylaşımları gerçekten Uğur Yücel yaptı sanan binlerce kişi sadece iki paylaşıma 70 binden fazla beğeni yaptı ve binlerce de retweet edildi. 

İşte o paylaşımlar:

EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ AÇIKLAMIŞTI

Öte yandan bu durum Emniyet Genel Müdürlüğünün dünkü açıklamasını akıllara getirdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nden (EGM) yapılan açıklamada, bilgi manipülasyonunun, bilgi ekosistemini etkilemek, bozmak veya çarpıtmak için çeşitli içeriklerden yararlanılarak yapıldığı hatırlatıldı.

Bu içeriklerin, halkın tutumlarını veya inançlarını etkilemek, bireyleri belirli bir şekilde hareket etmeye, davranmaya ikna etmek veya nefret ve şiddeti kışkırtmak için kullanılabileceği vurgulanan açıklamada, yanlış bilgi ve propaganda yoluyla yürütülen dezenformasyon ve manipülasyon çalışmaları ile toplumsal gerilimleri istismar etmenin, toplumda var olabilecek kutuplaşmayı artırmanın ve kurumlara olan güveni azaltmanın hedeflendiği kaydedildi.

Bugün sosyal ağların kamuoyu oluşumuna katkı sağlamakla birlikte sosyal hareketlerin planlandığı, organize edildiği, başlatıldığı ve yönetildiği önemli araçlara dönüştüğü belirtilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

"Sosyal medya platformu Twitter'da, mayıs ayı içerisinde ülkemizdeki 12 milyon 479 bin hesap üzerinden 145 milyon adet tweet atılmış, bu tweetleri atan hesapların yüzde 23'ünün bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu görülmüştür.

Yine mayıs ayı içerisinde ülkemizde sosyal medyada gündem olan 10 etiket (hashtag) incelendiğinde, bu etiketler üzerinde yoğun olarak etkileşimde bulunan hesapların yüzde 52'sinin bilgisayarlar tarafından yönetilen bot hesaplar olduğu anlaşılmıştır.

Yapılan çalışma neticesinde özellikle Twitter üzerinden ülke gündemini meşgul ederek algı operasyonları yapan hesapların çoğunun bot hesap olduğu tespit edilmiştir."