Gündem
26 Eki 2011 13:22 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:56

ŞAHİN'DEN ŞOK AÇIKLAMA! REYTİNGLERDE 3 MİLYAR DOLARLIK OYUN VAR!

Türkiye'de reyting ölçümü yapan AGB Neilsen araştırma şirketi, evlerine reyting ölçüm cihazı yerleştirilen aileri deşifre etmekle suçlanıyor.

TRT Haber’de yayınlanan Büyük Takip programı bu hafta çok ilginç bir konuyu ele alıyor. Büyük Takip, son birkaç aydır tartışılan Türkiye’de ki reyting ölçüm sistemini ve yaşanan çarpıklıkları araştırdı. Çok çarpıcı sonuçlara ulaşan program bugün saat 20:50’de ekrana gelecek.

REYTİNG KARŞILIĞI HEDİYE

Türkiye, son dönemde yaşanan reyting skandallarını sıklıkla konuşmaya başladı. Bazı yapımcıların evlerinde reyting ölçüm cihazı olan ailelere ulaşıp, onlara hediye karşılığında kendi programlarını izlettikleri ortaya çıktı.


2500 ADRESTEN 800 TANESİ YAPIMCILARIN ELLERİNDE DOLAŞIYOR

Son olarak ,TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin’in TRT Müzik Kanalı’nın yeni yayın dönemi açılış gecesinde, 800 deneğin deşifre olduğunu açıklaması, sistemin tekrar tartışılmasına neden oldu.
İddialar korkunçtu; ölçüm için kullanılan 2500 aileden 800 tanesinin ev adresleri yapımcıların elindeydi ve yapımcılar kendi dizilerini izletmek için ailelere para teklifi yapmıştı.


‘AGB NEİLSEN ŞİRKETİ DOĞRU ÖLÇÜM YAPMIYOR’

İbrahim Şahin’in açıklamalarından sonra harekete geçen Büyük Takip programı, konuyu araştırmaya başladı. Program editörleri konuyu araştırdıkça 800 ailenin deşifre olmasının yaşanan ilk skandal olmadığını tespit ettiler.Daha önceki yıllarda benzer şekilde tekrarlanan skandallar Türkiye’de reyting ölçüm sisteminin kokuşmuş olduğunu ve gerçeklerini yansıtmadığını ortaya koydu. Büyük Takip programına konuşan TRT Genel Müdürü İbrahim Şahin, AGB Neilsen araştırma şirketinin reyting ölçümünde güvenilir olmadığını söyledi.

Yaşanan skandallar üzerine mevcut reyting sisteminden ayrıldıklarını belirten şahin, ‘TRT kendini yüzde yüz Türk Sermayesinden oluşan yeni bir şirkete ölçtürmeye başladı. Bu sistemde sadece TRT ölçülmüyor, tüm kanalların izlenme oranlarını görebiliyoruz. Yeni sistem bize gösterdi ki, bizim reytinglerimiz aslında o kadar düşük değil’ dedi.


‘REYTİNG KONUSUNDA AMACIMIZA ULAŞTIK’

TRT için kurdurdukları yeni sistemi ve avantajlarını da anlatan İbrahim Şahin, yeni sistemle beraber hangi kanalın ne kadar izlendiği bilgisine anında ulaşabildiklerini, böylece akıllarda soru işareti oluşmadığını söyledi. İzlenme oranlarının anında öğrenilmesinin programlara daha kısa sürede müdahale şansı doğurduğunu belirten Şahin, ‘yeni sistemle birlikte reklam payımız geçen yıla oranla 3 kat arttı, TRT reklam alan bir kanal olacaksa diğer kanallarla belli bir seviyenin altına inmeden mücadele edecektir. Yeni oluşturduğumuz reyting ölçüm sistemi ile birlikte, biz reyting konusunda amacımıza ulaştık,14 TRT kanalı arasında tatlı bir rekabet oluştu" dedi.

Programa konuşmacı olarak katılan diğer isimler ise şöyle;Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Sabah gazetesi yazarı Emre Aköz, TİAK eski başkanı Pınar Kılıç, Reklam verenler derneği üyesi Caner Tunaman ve medya uzmanı Sedat Üreten.

Büyük Takip, bugün 20:50’de TRT Haber de.

MEDYARADAR/ÖZEL