Sağlık
18 Ağu 2022 13:07 Son Güncelleme: 18 Ağu 2022 13:09

Sağlık çalışanları ek ödeme için yargıya gidiyor

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Ek Ödeme Yönetmeliği'nin taleplerini karşılamadığını ve sağlık çalışanları arasında ayrım yapıldığını ifade eden Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı özlem Akarken yargıya gideceklerini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan Ek Ödeme Yönetmeliği'nin taleplerini karşılamadığını ve sağlık çalışanları arasında ayrım yapıldığını ifade eden Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Özlem Akarken yargıya gideceklerini açıkladı. Akarken, "5 kaleme bölünmüş durumda maaşlar. Bu ödemelerin artık enflasyonla artacağı söylense de tek kalem emekliliğe yansıyan maaş talebimiz karşılanmadı" ifadelerini kullandı.

12 Ağustos günü Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği, sağlık kamuoyunda tepki topladı. Konuya ilişkin Sağlık Hizmetleri Sendikası Genel Başkanı Özlem Akarken de açıklamada bulundu.

Akarken şunları kaydetti: ‘’Ek ödeme yönetmeliği bakanlığa bağlı hastanelerde çalışanlara 12 günlük yıllık izin ve hastalık durumunda kesilmeyecek ek taban ödeme ile bir nebze iyileştirme sağlamış durumda. Fakat bunda da başta hekimler arasında olmak üzere sağlık kurum çalışanlarında ciddi bir ayrım yapılmıştır. Halk Sağlığı ,İSM ,112 komuta ,Aile hekimleri başta olmak üzere sağlık kurum çalışanları, eczacılar, temel bilimlerde çalışan mikrobiyoloji ve biyokimya hekimleri,926 sayılı personel kanununa tabi devrolan personel ile TSK, Emniyet, Adalet Bakanlığı’na bağlı kurum hekimleri ve bu kurumlarda çalışan sağlık kurum çalışanları kapsam dışı ya da düşük katsayılara maruz kalmıştır. Her ne kadar yönetmelik çıkacak dense de aile hekimleri, eczacılar, üniversite hastanelerinde çalışan hekimler ve sağlık kurum çalışanları mağdur edilmiş durumda. Bu kabul edilemez.’’

‘’MAAŞ TALEBİMİZ KARŞILANMADI’’

Başkan Akarken açıklamasının devamında şunları vurguladı: ‘’Ayrıca hekim dışı sağlık personelinin taban ek ödemesi çok düşük tutulmuş durumdadır. Bu da maalesef adil olmamıştır.

Biz hep tek kalem maaş derken şimdi ise maaş-eski sabit-yeni taban ek ödeme-yeni teşvik ek ödeme-nöbet/ek mesai ile 5 kaleme bölünmüş durumda maaşlar. Bu ödemelerin artık enflasyonla artacağı söylense de tek kalem emekliliğe yansıyan maaş talebimiz karşılanmadı.

Kısacası bazı hekim gruplarına sahanın isteğine aykırı biçimde yine eski performans sistemine benzer şekilde tabiri caizse havuç gösterilmiş durumdadır, kim yakalarsa artık o havucu koştur koştur.‘’