Sağlık Bakanlığı'ndan Maymun Çiçeği Virüsü rehberi

Sağlık Bakanlığı dünyayı etkisi altına alan Maymun Çiçeği Virüsü hakkında bir rehber hazırladı. DSÖ tarafından 'küresel acil durum' ilan edilmişti, Sağlık Bakanlığı da Maymun Çiçeği hakkında detaylı bilgilendirme içeren rehberi yayımladı. Rehberde virüslülerle temas halinde ne yapılması gerektiğinden karantina şartlarına kadar detaylı bilgiler yer aldı.

Sağlık Bakanlığı'ndan Maymun Çiçeği Virüsü rehberi - Sayfa 1

BU BELİRTİLERE DİKKAT: Maymun Çiçeği klinik olarak, ateş, halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, kızarıklık semptomları ve şişmiş lenf nodları ile kendini gösterir ve bir dizi tıbbi komplikasyona neden olabilir. Genellikle 2-4 hafta süren semptomları vardır.

ÇİĞ ETTEKİ RİSK: Çiğ ve az pişmiş enfekte hayvanların etleri ve enfekte hayvanların diğer hayvansal ürünlerini yemek olası bir risk faktörü.

14
Sağlık Bakanlığı'ndan Maymun Çiçeği Virüsü rehberi - Sayfa 2

YAKIN TEMAS TEHLİKESİ: İnsandan insana bulaşma, enfekte kişiyle uzun süreli yakın temas, cilt lezyonları ile doğrudan bütünlüğü bozulmuş deri veya göz, burun, ağız mukozalarıyla temas veya yakın zamanda cilt lezyonlarına temas etmiş yatak çarşafı, havlu gibi yakın temastan kaynaklanabilir. Enfekte anneden bebeğe plasenta yoluyla geçebilir. Cinsel yolla bulaş bir diğer risk faktörü. Ancak ilişki sırasındaki yakın temas bulaşmanın nedeni de olabileceğinden cinsel yolla bulaşma bugün için netleşmemiştir.

24
Sağlık Bakanlığı'ndan Maymun Çiçeği Virüsü rehberi - Sayfa 3

KULUÇKA 21 GÜNE UZAYABİLİYOR: Maymun çiçeğinin kuluçka süresi, riskli temastan semptomların başlangıcına kadar genellikle 6-14 gündür, ancak 5-21 gün arasında değişebilir.

IŞIK HASSASİYETİ: Klinik tablo, ateş, yoğun baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ağrısı, kas ağrıları ve yoğun halsizlik ile başlar. Bu bulgular ilk 5 gün ön plandadır. Deri döküntüsü genellikle ateşin ortaya çıkmasından sonraki 1-3 gün içinde başlar. Vakaların yüzde 95’inde ellerin avuçlarını ve yüzde 75’inde ayak tabanlarını etkiler. Genital bölge ve kornea da etkilenir. Klinik tabloda bazı kişilerde ışığa hassasiyet, üşüme, terleme de görülebilir.

34
Sağlık Bakanlığı'ndan Maymun Çiçeği Virüsü rehberi - Sayfa 4

YAN KOLTUKTAKİLERE EVDE KARANTİNA: Uçak, tren, otobüs gibi toplu taşımalarda vakanın hemen yanında oturan yolcular, evdeki izolasyonlarında hane halkı ile aynı ortamda bulunmadan kendilerini mümkünse ayrı bir odada izole edecekler. Hane halkı ile aynı ortamda bulunulduğunda maske takılacak.

44