Sağlık
07 Ağu 2022 10:02 Son Güncelleme: 07 Ağu 2022 10:05

Sağ tırnaktaki bu iz ne anlama geliyor?

İnsan vücudundaki tırnaklardaki izlerin insanlardaki yaşlanma belirtisini gösterdiği ortaya çıktı.

Tırnaklardaki çıkıntıların farkına varmak büyük önem taşıyor. Tıbbi olarak onikoreksis olarak adlandırılan bu durum, birçok insanda görülüyor. Uzman Dermatolog Dr. Dana Stern, tırnak matrisi inceldiğinde ve sonuç olarak tırnaklarda paralel olarak uzunlama çöküntüler oluşur.

Posta’nın haberine göre, beslenme eksikliği ve hormonal değişiklikler gibi bir dizi problem, onikoreksiye neden olabilir. Fakat en önemli faktörlerden biri yaştır.

Cilt ve Estetik Uzmanı Dr. Michelle Henry'ye göre; tırnaklar zamanla kırılgan hale gelebilir. Bunun nedeni, büyük ölçüde tırnak sağlığında rol oynayan ve dış hasara karşı koruma sağlayan, tırnaklardaki keratinin bozulması sonucunda ortaya çıkar.

Henry, yaşlandıkça vücudun tırnaklarda bulunan doğal proteinlerin daha az üretilmeye başlaması sebebiyle tırnaklarında daha kırılgan hale geldiğini belirtiyor. Bu keratin proteinleri saç köklerinde bulunur. Bu yüzden yaşlandıkça saçlarda ve tırnaklarda değişim gözlenebilir. Üstelik ailede kırılgan tırnak geçmişi bulunuyorsa, bir çalışma kırılgan tırnak geliştirme şansının yüksek olduğunu buldu.

TIRNAK UZAMA HIZI VE SARARMA 
Doğal tırnaklarınızın sarardığını fark ediyorsanız, bunun aynı zamanda yavaşlayan uzama hızıyla ilişkili olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Uzmanlar; tırnakların ayda ortalama 3,47 mm uzadığını, bunun da ortalama olarak bir tırnağın tamamen değişmesinin altı ay olduğunu belirtiyor. Tırnak uzama oranlarının yavaşlaması, tırnaklar çok daha fazla çevresel etkiye maruz kalması sonucunda daha fazla sararmayla sonuçlanabilir.

Stern, sararmanın diğer yaygın nedenleri arasında mantar enfeksiyonları ve uzun süreli aşınmalar olduğunu da ekliyor.

Peki neden tırnak büyüme hızı yaşla birlikte yavaşlıyor? Henry, bu durumun, vücudunuzun daha az keratin proteini üretmesi ile ilgili olduğunu söyledi. Daha az keratin üretildiğinden, tırnaklarımız doğal olarak güçlerini ve yapısal bütünlüklerini kaybetmeye başlar, bu da incelmeye ve renk bozulmasına neden olabilir.

DİĞER TIRNAK GÖRÜNÜMÜ DEĞİŞİKLİKLERİ 
İnsanların sıklıkla gözden kaçan bir tırnak değişikliklerinden bazıları, kütiküllerle ilgilidir. Stern, tırnak etlerinin tırnağın doğal koruyucu olarak hareket ettiğini ve pürüzlü olduklarında ayrılıp kaldırılabildiğini, bunun sonucunda da salyangozlara ve tırnak ünitesine organizmaların ve suyun girebileceği açıklıklara neden olabileceğini söylüyor.

Bu sadece enfeksiyona yol açmaz, aynı zamanda tırnak dokusu ve kalınlığındaki diğer değişikliklerle birlikte yaşa bağlı bu değişiklikleri daha kötü hale getirebilir. Sonuç olarak, sağlıklı tırnak etleri daha genç görünen tırnaklara sahip olmanızı sağlayan anahtarlardan biridir.

Son olarak, Stern'e göre, tırnağın alttaki tırnak yatağından kalktığı bir durum olan onikoliz, yaşa bağlı en yaygın tırnak değişikliklerinden biridir. Stern, bir aletle tırnağın altını aşırı derecede temizlemek gibi en ufak bir travma, tırnağın tırnak yatağından kalkmasıyla sonuçlanabileceğini belirtiyor. Zamanla ve yaşla birlikte tırnaklarınız da tırnak yataklarına sıkı bir şekilde tutunmayabilir.