Gündem
20 Oca 2014 09:29 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:53

Sabah'tan bomba iddia! Cemaat paralel vergi topluyor!

Sabah gazetesi büyük rüşvet ve yolsuzluk operasyonu büyüyen AK Parti ile Gülen cemaati arasında süren tartışmalarla ilgili yeni çarpıcı iddialar ortaya attı.

Haberde Emniyet'teki paralel yapının, kendilerinden olan polislerin taltif edilmesini sağlayıp, para ödülünün yaklaşık yüzde 75'ini 'himmet' adı altında aldığı, şikâyet edenlerinse sürüldüğü ileri sürüldü.

Sabah gazetesinin manşetinde yer alan haber şöyle:
Emniyet Genel Müdürlüğü'ndeki (EGM) Cemaat yapılanmasının, polislere para ödüllü verilmesini düzenleyen taltif sistemini, paralel vergilendirme amaçlı olarak kullandığı iddia edildi. Yirmi yıllık polislerin sadece 11 kez taltif aldığı, ancak Cemaat kadrosundan teşkilata giren 4 yıllık polislerin ise 70'in üzerinde taltif aldığı belgelendi. Polislerin aldıkları para ödülünün yüzde 75'i "himmet" adı altında Cemaat'in kasasına giriyor.

ŞİKÂYET EDEN SÜRÜLDÜ
SABAH Özel İstihbarat Bölümü'nün ulaştığı bilgi ve belgelere göre Emniyet'te bir süredir paralel vergilendirme amaçlı olarak kullanılan taltif sistemine itiraz eden ve şikâyetlerini Başbakanlık İletişim Merkezi'ne (BİMER) ileten M. Y. ve Y. C. adlı polisler başka illere sürüldü. Hatta Y. C. şikâyetinden ötürü soruşturma açılınca meslekten ayrıldı ve Mardin Nüfus Müdürlüğü'nde çaycılık yapmaya başladı. Emniyet'te taltif üzerinden vergilendirme sistemi nedeniyle Cemaat'e yakın olmayan pek çok polisin mağdur edildiği belirtiliyor. 2001-2011 arasında Emniyet İstihbarat Daire Başkanlığı'nda çalışırken 168 taltif alan bir polis Cemaat'ten ayrılınca bir ilin Asayiş Şubesi'ne gönderildi. Üç yıldır burada çalışan polis tek taltif bile alamadı.

YILDA 150 MİLYON TL
Emniyet'in senelik toplam taltif bütçesi 202 milyon TL. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün, yani devletin vergilerle kasasında topladığı bu bütçenin yüzde 75'i (yaklaşık 150 milyon TL'si) paralel devletin kasasına gidiyor. Ayrıca Cemaate yakın polislerin maaşlarının da 400 TL'sinin Cemaat'e verildiği belirtiliyor. Taltif Komisyonu EGM Personelden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı'nın başkanlığında, daire başkanları ile toplanıyordu. Önceden illerden gelen taltif önerileri komisyon tarafından detaylı bir biçimde değerlendiriliyor ve ona göre karar veriliyordu. Şimdi ise illerden gelen önerilerin, ek bir araştırmaya ihtiyaç duyulmaksızın onayladığı belirtiliyor.

ÖDÜLLER İSTİHBARAT, KOM VE TERÖR ŞUBEYE
Taltifler çoğunlukla Türkiye genelinde 17 bin civarı polis görev yaptığı İstihbarat, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ve Terörle Mücadele Şube müdürlüklerindeki personele veriliyor.Taltif sistemi "üst sadık" ve "alt sadık" adı verilen bir sınıflandırmaya göre işliyor. Memurlar, daha çok "üst sadık" olunca yani kıdem kazanınca taltiflerden yararlanıyor. En alt düzeydeki bir memur taltifi hak eden bir operasyonda görev alırsa 2 ikramiye alıyor. Ekip amiri 4, şube müdür yardımcısı 6, şube müdürü 10, il emniyet müdür yardımcısı 15, il emniyet müdürü 24 kat ikramiye alıyor. Taltif en alt düzeydeki polis için 46 TL, emniyet müdürü kıdemli 302 TL.