Gündem
24 Eki 2011 11:51 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 12:56

SABAH'TAN AJANSLARIN DEKLARASYONUNA DESTEK!

Cuma günü 5 haber ajansının biraya gelerek hazırladığı ortak deklarasyona Sabah Gazetesi'nden destek geldi.

Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erdal Şafak bugün köşesinde kaleme
aldığı Ölüye saygı başlıklı yazısında "Başbakan Erdoğan’ın medya patronları ve genel yayın yönetmenleriyle yaptığı toplantıda ölçülü bir dozda dile getirdiği "Haberleşme özgürlüğü" ile "Örgüt propagandası", "Halkı korku ve infiale sevk etmek" arasındaki ince çizginin zaman zaman kırıldığı eleştirisi, Türkiye’nin değilse bile medyanın gündeminin ilk sırasına yerleşti." dedi ve şöyle devam etti:

"Başbakanlık Resmi Konutu’ndaki medya zirvesinden sonra Türkiye’nin belli başlı haber ajanslarının "Terör ve şiddet olayları" ile "Doğal afetler"de ortak yayın ilkeleri belirlemelerini can-ı gönülden destekliyorum.

Sabah da bu ilkelere saygı duyacak -ki zaten çok büyük ölçüde uyguluyoruz- ve sonuna kadar arkasında duracak.

Bu, sadece Türk medyasının değil, küresel medyanın da can yakıcı sorunu.

Bakın, biz de dahil tüm görsel ve yazılı medya organları Libya’nın devrik lideri Muammer Kaddafi’nin linç sonrası fotoğraflarını yayınladık. Kaçınılmazdı. Zira, o fotoğraflar Kaddafi’yi infaz edenler tarafından cep telefonlarıyla, mini kameralarla çekildi ve sosyal medya aracılığıyla dünyaya dağıtıldı.

Diyeceğim o ki; iş kaynakta başlıyor. Terör ve şiddet olayları kurbanlarının, doğal afetlerde, hatta trafik kazalarında, cinayetlerde ölenlerin, yaralananların görüntüleri kaynakta kesilirse sorun büyük ölçüde çözülmüş olur. Kaynak musluğu açarsa, serbest piyasa ekonomisinin acımasız rekabet koşullarının pençesindeki medya kuruluşlarından hangisinin "Etik" davranacağı, hangisinin haber açlığıyla kuralları bir yana bırakacağı bilinemez. Üstelik, "Etik" davranan hem ticari açıdan zarar görür, hem de "Geride kaldığı için" mesleki açıdan da eleştirilerin hedefi olur."