Medya
29 Mayıs 2021 13:05 Son Güncelleme: 29 Mayıs 2021 13:19

Sabah yazarından Gülseren Budayıcıoğlu uyarısı! "Dizileri izlemeyin çünkü..."

Sabah yazarı Yüksel Aytuğ, Gülseren Budayıcıoğlu'nun kitaplarından uyarlama dizileri izleyenleri uyardı.

Sabah yazarı Yüksel Aytuğ, Doğduğun Ev Kaderindir, Kırmızı Oda, Masumlar Apartmanı, Camdaki Kız gibi reyting rekorları kıran psikoloji temalı diziler hakkında bir yazı kaleme aldı. Aytuğ, bu dizilerin geçmişteki travmaları tetikleyebileceğini söyleyerek uyardı. Aytuğ'un uyardığı diziler ise Gülseren Budayıcıoğlu'nun kitaplarından uyarlamalar.

Aytuğ'un "Psikoloji temalı diziler seyredilmeli mi?" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Doğduğun Ev Kaderindir, Kırmızı Ev, Masumlar Apartmanı, Camdaki Kız... Uzmanlar, psikoloji temalı dizilerin psikoloğa gitmek ve psikoterapi hizmeti alma durumlarında insanları "Ben deli miyim?" düşüncesinden uzaklaştırdığına ve ruhsal destek almayı normalleştirdiğine dikkat çekiyor. Fakat bu dizilerin geçmiş travmatik yaşantıların tetiklenmesine sebep olabileceği gibi bir tehlike de söz konusu. Bu durumda sözü bir uzmana bırakmanın faydalı olacağına inanıyorum. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Beyin Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Gülçin Şenyuva, son dönemde gündemde olan psikoloji temalı dizilerin izleyiciler üzerindeki olumsuz etkilerini bakın nasıl değerlendirmiş:

"Psikoloji temalı diziler ile terapi odası mahremiyet ve güvenilirliğin olduğu bir alan olmaktan çıkabiliyor. Bu durum da kişilerin psikoterapiye gitmelerini engelleyebilmektedir. Diziler psikoterapiste yönelik yönlendirme, edilgen olma, empati yerine sempati gelişimi, temas etme, sarılma gibi gerçekçi olmayan beklentilerin oluşmasına ve kişilerin geçmiş travmatik yaşantılarının tetiklenmesine sebep olabiliyorlar. Yetişkinlerin geçmiş yaşantılarına veya ebeveynlerine yönelik olumsuz duygular da çıkabiliyor. Bütün bunlar göz önüne alındığında 18 yaş altındaki kişiler için gelişimlerinin devam etmesinden dolayı psikolojik temalı dizileri izlememesini tavsiye ediyoruz."