Medya
31 Ara 2019 11:49 Son Güncelleme: 31 Ara 2019 11:53

Sabah yazarı Yüksel Aytuğ'un hedefinde bilgi yarışmaları var: Cehalet fışkırıyor...

Sabah gazetesi yazarı Yüksel Aytuğ, ekranlarda büyük rağbet gören bilgi yarışmalarında ortaya çıkan gafları tek tek sıraladı ve Milli Eğitim Bakanlığı ile YÖK'e çağrıda bulundu.

Bilgi yarışmalarında ilk soruda elenenler, çok basit soruları yanlış cevaplayanlar ve bazen cevap ararken komik duruma düşenler...

Çok sık karşılaştığımız bu durum Sabah yazarı Yüksel Aytuğ'un da dikkatini çekti. Aytuğ, bilgi yarışmalarında cehalet fışkırdığını söyledi ve eğitime ilişkin sorumlu bakanlıklara ve kurumlara seslendi.

İşte bilgi yarışmalarındaki hazin tablo:

Bu sezon bizim Gaf Kürsüsü, bilgi yarışmalarındaki cehalet dolu yanıtlarla doldu taştı. İçerinden seçim yaparken bile çok zorlandım. Hepsini buraya almaya kalksam, bir haftalık yazı dizisi olurdu. Başta Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK yetkilileri olmak üzere, bu memleketin eğitim-öğretim sistemine yön verenleri, bu 'seçmeleri' dikkatlice okumaya davet ediyorum. İşte saç baş yolduran o yanıtlar:
 Atv'deki En Zayıf Halka'nın yarışmacısı, 'Her şeyin belli olacağını ifade eden deyimde kuyruğu kopan hayvan hangisidir?' sorusuna 'Dana' yerine 'Kertenkele' demesin mi?
 Atv'deki Güven Bana yarışmasında Müge Anlı sordu: 'Tunus nerede?' Heyecanlı yarışmacı Ezgi iyice panikledi: 'Tunus nerede?
Cezayir'de mi?'
 360 kanalındaki Ben Bilirim yarışmasında 'Türkiye'nin en büyük tatlı su gölüdür' diye soruldu. Yarışmacının cevabı şapka uçurtacak cinstendi:
'Nil Nehri...'
 En Zayıf Halka'nın heyecanlı yarışmacısı Yusuf'a 'Bostan olarak bilinen bir türü de olan, közlenerek, beğendi de yapılan bir sebze...' diye sorulunca ne yanıt verdi dersiniz?
'Karpuz...'
 Kim Milyoner Olmak İster?'de hanım yarışmacı 'Konser başlangıcında orkestra şefi 'Son, ki, üç, dört' dediğinde genellikle hangisi olur?" sorusuna 'Seyirciler saymaya devam eder' yanıtını verdi. (Doğrusu: Müzik başlar.)
 Kim Milyoner Olmak İster?'de 'Hangi hayvanların erkek damızlık olanlarının ismi burçlara verilmiştir?' diye soruldu. Şaşkın yarışmacı "Yengeç ve balık" şıkkını tercih edip elendi.
(Doğru yanıt: Koyun ve sığır.)
 Güven Bana'nın yarışmacılarından Volkan Bey ile Süreyya Hanım 'Cumhuriyetin ilan edildiği yıl, Birinci Meclis'in açıldığı tarihten kaç yıl sonradır?' sorusuna tam 15 dakika boyunca doğru yanıt aradılar. Sonunda kafadan atıp şans eseri doğru yanıtı (3 yıl) bulabildiler. Biri okulda muhasebeci, diğeri şarkıcı, söz yazarı ve senaristti.
 Güven Bana'da gelen saçma yanıtlar sunucu Müge Anlı'yı çıldırttı: -Koyunun yavrusuna ne denir? -Keçi. - Sıpa neyin yavrusudur? -Sığır? İnek?..