Medya
11 Tem 2016 15:26 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 21:22

Sabah Okur Temsilcisinden çarpıcı teklif: Bir komisyon kuralım, o haberleri düzeltelim!

Sabah Gazetesi Okur Temsilcisi İbrahim Altay, bir komisyon kururarak geçmişte yapılan Ergenekon ve Balyoz davalarına ilişkin haberlerin düzeltilmesini önerdi.

Ergenekon ve Balyoz davalarında yargılanan isimlerin, davaların kumpas olduğu ortaya çıktıktan sonra, geçmişte gazetelerde yayımlanan haberlerin yayından kaldırılması için yaptıkları şikayetler Sabah gazetesinde yankı buldu.

Okur Temsilcisi İbrahim Altay, köşesinde gazetenin pek çoğu haklı olan bu şikayetleri düzeltmek için bir komisyon kurmasını, "özellikle şikâyete konu haberleri yeniden ele alarak gerekli gördüğü takip haberlerini, düzeltmeleri ve açıklamaları, eski haberlerin altına en azından bir link olarak koyması"nı önerdi.

İşte geçmişte yapılan haberleri yeniden değerlendirip değiştirme, hiç olmazsa yeni gelişmelerin linklerini ekleme çağrısı yapan o yazı:

Geçmişle yüzleşme

Zaman zaman Ergenekon ve Balyoz davaları ortamında yargılanmış okurlarımızdan mektuplar geliyor. Özetle: "Paralel yapının etkin olduğu dönemde bize de asılsız iftiralar atılmış ve kumpaslar yapılmıştı. O dönemden kalan bu iftiraların maalesef hâlâ sitelerinizde bulunmasından üzüntü duyuyoruz" diyorlar.

Müşteki okurlarımız haklarındaki beraat kararlarını paylaşıyor; iddiaların yanlışlığını ortaya koyan metin ve belgeler gönderiyorlar.

İncelediğimizde görüyoruz ki bunlar genellikle 'haberin yapılma tarzından kaynaklanan' hatalar. Her zaman olmasa da çoğunlukla okurlarımız haklılar.
Türk siyaseti ve hukuk sistemi bu dönemde yapılan yanlışlarla yüzleşmeye başladı. Türk medyasında da bir tavır değişikliği oldu ama bu değişiklik, haliyle, geçmişte yapılan haberlere yansımadı.

Önerim: Sabah gazetesinin bir komisyon kurması ve özellikle şikâyete konu haberleri yeniden ele alarak gerekli gördüğü takip haberlerini, düzeltmeleri ve açıklamaları, eski haberlerin altına en azından bir link olarak koyması.