Polemik & Kulis
04 Şub 2020 17:01 Son Güncelleme: 04 Şub 2020 17:13

Sabah muhabiri Bylock’tan alınınca siyasi kriz çıktı

Ankara’da geçen hafta gerçekleştirilen ve Sabah gazetesi muhabiri Tülay Canbolat’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan Bylock soruşturması krize dönüştü.

FETÖ’nün kendi içindeki haberleşme sistemi olarak kullandığı Bylock’un üyesi olduğu iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Tülay Canbolat’ın çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklanması Ankara Adliyesi’nde siyasi krize dönüştü.

YARGIDA İSTANBUL ANKARA ÇEKİŞMESİ

Canbolat, hükümete yakın Sabah gazetesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın kamusal faaliyetlerini izlemekle görevli olan muhabirdi. Canbolat’la birlikte gözaltına alınan diğer Bylock kullanıcısı şüphelilerin adli kontrol şartı ile serbest kalmasına karşın Canbolat’ın tutuklanması, yargıdaki Ankara-İstanbul çekişmesinin işareti iddialarına da yol açtı.

SAVCI ANİDEN SÜRESİZ İZNE AYRILDI

Kulislerde bu iddialar konuşulurken, Ankara Adliyesi’nde dün önemli gelişme yaşandı. Canbolat’ın tutuklandığı Bylock soruşturmalarını yürüten Anayasal Suçlarla Mücadele Bürosu’ndan sorumlu başsavcı vekili Ender Coşkun, aniden izine ayrıldı. Coşkun’un izine ayrılmasının gerekçesinin Sabah gazetesi muhabiri Canbolat’ın tutuklanmasıyla sonuçlanan Bylock soruşturması olduğu da kulislerde konuşuluyor.

Süresiz olarak izne ayrılan Coşkun, aynı zamanda üyesi olduğu ve savcılar arasında haberleşmeyi kolaylaştırmak amacıyla oluşturulan hem başsavcı vekilleri, hem de Anayasal Suçlarla Mücadele Bürosu’nda görevli savcıların üyesi bulunduğu iki ayrı WhatsApp grubundan çıktı.

Coşkun’un yerine yeni bir başsavcı vekili görevlendirileceği ifade ediliyor.

KABİNEDE KARŞILIKLI RESTLEŞMELER

Canbolat’ın gözaltına alınması sonrası Sabah Gazetesi yönetiminin Adalet Bakanlığı yetkililerine tepki gösterdikleri de öğrenildi. Daha önce Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın arasında bir çatışmanın olduğu iddiaları birçok kez gündeme gelmişti. Bakan Gül’ün, “Daha düne kadar FETÖ’cülerle aynı maklubeye kaşık sallayanlar bugün çıkıp bize FETÖ ile mücadele dersi vermeye, asil şerefli Türk yargısına saldırmaya kalkmasın" sözleri kulislerde çok tartışma yaratmıştı.