Medya
10 Kas 2010 11:52 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:47

SABAH GAZETESİ'NDE ''BUZZ'' TEDİRGİNLİĞİ! HEM TENSİKAT, HEM TENKİSAT KAPIDA!

Uluslararası danışmanlık şirketi Buzz'ın önerisiyle startı verilen “yenilenme” döneminde en az 350 kişinin işini kaybedeceği söylentisi, çalışanların huzurunu kaçırdı.

Bizim medya kuruluşlarımızda gelenektir; takvim, yılın son aylarını göstermeye başladığında mutlaka “Falan gazeteden şu kadar kişi çıkartılıyormuş” söylentileri başlar.
Sektördeki “tenkisat söylentisi sezonu”nu bu yıl açan gazete ise Sabah oldu.
Ancak Sabah’ın “tenkisat”tan (kadro azaltımı) daha çok “tensikat” (kadro düzenlemesi) yapacağı belirtiliyor.

Sektörde çalışanlar bilir;  Sabah Gazetesi, bu yılın başından beri uluslararası danışmanlık şirketi Buzz’la çalışıyor…
Çalışma konusu ise; Avrupa’da yayınlanan büyük bir gazetenin idari ve editoryal örgütlenmesinin model olarak benimsenmesi ve aynen uygulanması…
Sabah yöneticileriyle Buzz uzmanları 10 ay boyunca kafa kafaya verdi ve Buzz’ın önerdiği beş gazeteden hangisinin rol model alınacağını belirledi.
Sonra ikinci aşamaya geçildi ve ismi sır gibi saklanan bu gazetenin yayınlandığı ülkeye gidildi; o gazetenin idari ve editoryal örgütlenmesi büyüteç altına yatırıldı.
Gazetedeki haberlerin yazılması ve sayfaların yapılması için kullanılan bilgisayar yazılımlarından, servislerin oturma ve çalışma düzenlerine kadar her şey bire bir kopyalandı.
Bu ay itibarıyla da sıra; öğrenilenlerin uygulanmasına geldi…
İşte; Sabah çalışanları arasındaki endişeli bekleyiş de tam bu aşamada başladı.
Çünkü; model alınan gazetede, emekli olmuş hiçbir gazetecinin çalıştırılmadığı, bütün teknik servisler için belli diplomalara ve sertifikalara sahip olma şartının arandığı; bu nedenle gazetede bir ay içinde en az 350 kişinin işine son verilip, yerlerine yaklaşık 200 yeni eleman alınacağı konuşulmaya başlandı.

Çalışanlar arasındaki bu rahatsızlık, elbette yönetim katından da duyuldu.
Bunun üzerine Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak önceki gün apar topar bir açıklama yaparak, Buzz’la birlikte sürdürdükleri çalışmayı personele anlattı.
Ancak; mobilyaların değişeceği bilgisinin bile yer aldığı açıklamada, personel politikasındaki değişiklikten hiç söz edilmemesi; özellikle emekli olup çalışmaya devam eden yazıişleri çalışanlarıyla teknik kadrodaki çalışanların huzurunu iyice kaçırdı.

Sabah çalışanlarının duyduğu rahatsızlığı körükleyen bir başka etken de; danışmanlık şirketi Buzz’ın sicil dosyası…
Çünkü Buzz; şimdiye kadar çalıştığı ve danışmanlık hizmeti verdiği bütün medya gruplarında hem tensikat, hem de tenkisat önermesiyle biliniyor!

Umarım korkulan olmaz ve Sabah’ın yenilenme arayışları, bazı Sabah çalışanlarının ekmeklerinin sonu anlamına gelmez…

VAROL ERSOY