Gündem
18 Eyl 2014 17:25 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:44

Rusya'da BBC ekibine saldırı!

Rusya'nın güneyindeki Astrakhan kentinde haber yapmak üzere araştırmalarda bulunan bir BBC ekibi saldırıya uğradı.


BBC ekibi, Astrakhan'a Ukrayna sınırı yakınlarında öldürüldüğü söylenen Rus askerlerle ilgili haberleri araştırmak üzere gitmişti.
Ekipte bulunan BBC muhabiri Steve Rosenberg, "Bir kafeden çıkıp arabamıza yaklaştık ki, en az üç kişinin saldırısına uğradık." diye konuştu.

KAMERALAR PARÇALANDI

Rosenberg, "Fiziksel şiddete başvuran saldırganlar kameramıza el koydular, yolun kenarında kamerayı parçaladılar ve ardından bir arabaya binip uzaklaştılar." dedi.
İtiş kakış sırasında BBC kameramanı yere savruldu ve dövüldü.
BBC konuyla ilgili Rus hükümetine resmi protestoda bulundu ve soruşturma açılmasını istedi.
Rus Inrefax ajansının haberine göre, Astrakhan'da yetkililer saldırıyla ilgili adli soruşturma başlattı.

HAFIZA KARTLARI SİLİNDİ

Saldırının sonrasında BBC ekibi yerel bir karakolda dört saatten uzun süre ifade verdi.
BBC Muhabiri Steve Rosenberg, "Sonradan öğrendik ki biz ifade verirken, arabamızın içindeki kayıt cihazlarımıza müdahaleler söz konusu olmuş. Bilgisayarımızın yanı sıra videolarımızın kayıtlı olduğu bazı kartlarımızın da hafızası silinmiş." dedi.
BBC ekibi şu anda güvende ve Moskova'ya dönmüş durumda. BBC, söz konusu şiddet olayını "akredite olmuş gazetecilerin meşru bir haberi bildirmelerini engellemek için sarfedilen çabaların bir parçası" olarak nitelendirdi.
Kurum, Rus yetkililere saldırıyı kınamaları ve "kapsamlı bir soruşturma" açmaları çağrısında bulundu.
Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'ndan bir yetkili de BBC ekibine yönelik saldırının "kesinlikle kabul edilemez" olduğunu belirtti.
AGİT'in basın özgürlüğünden sorumlu temsilcisi Dunja Mijatoviç, "Şu an tanık olduğumuz şey, Rusya'da özgür medyaya yönelik açık bir tacizdir" diye konuştu.