Dünya
21 Oca 2022 15:31 Son Güncelleme: 21 Oca 2022 15:36

Rusya, Ukrayna'yı işgal mi edecek? Flaş açıklama!

Rusya'nın Ukrayna sınırına askeri yığınak yapmaya başlaması ve ABD Başkanı Biden'ın Rusya'yı üstü kapalı tehdit etmesi sonrası tansiyon giderek tırmanırken, tüm gözler Cenevre'ye çevrildi. ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları Rusya- Ukrayna krizi için bir araya geldi. Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, "Rusya, Ukrayna halkı için tehdit değildir" dedi. Lavrov, taleplerine ABD'nin yazılı yanıt vereceğini söyledi.

Tüm dünyanın yakınan takip ettiği Rusya-Ukrayna krizinde yeni bir gelişme yaşandı. ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları krizi görüşmek için Cenevre'de bir araya geldi. Görüşme öncesi soğuk karşılıklı soğuk mesajların verilmesi endişe yarattı.

BLINKEN: SERT YANIT VERİRİZ
Görüşme öncesi açıklama yapan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, "Görüşmeler tansiyonu düşürmek için yürütülen çalışmanın parçası. Sorunlar bir günde çözülemez. Diploması ve diyaloğa bağlıyız, saldırı olursa hızlı,sert ve toplu bir yanıt veririz" dedi.

LAVROV: BİR SONUÇ BEKLEMİYORUZ
Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov da konuyla ilgili, "Bugünkü görüşmeden bir sonuç çıkmasını beklemiyoruz. Güvenlik taleplerimize somut yanıtlar bekliyoruz" dedi.

İki isim kritik toplantının ardından kameraların karşısına geçti. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

GÖRÜŞME SONRASI İLK AÇIKLAMA: "UKRAYNA'YA SALDIRI PLANIMIZ YOK"

"Rusya, Ukrayna için tehdit değildir. Kiev'in yaptığı tek şey spekülasyon yapmak. Biz hiçbir zaman 'Ukrayna'ya saldıracağız' demedik. ABD' Rusya'dan gerilimin düşürülmesini istedi. Ukrayna'ya saldırı planımızın olmadığını anlattık. ABD, Rusya'nın taleplerine gelecek hafta yanıt verecek."

RUSYA-UKRAYNA ARASINDA NELER OLUYOR?

Her şey 2014 yılında Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan gerilimle başladı. Rusya, Ukrayna’ya bağlı Kırım’ı ilhak etti. Tansiyonun yüksek olduğu dönemde Batı ülkeleri Rusya’ya yaptırım kararı alırken, Rusya-Ukrayna sınırındaki Donetsk’te de Moskova’nın desteğiyle Rus ayrılıkçılar Ukrayna ordusu ile savaşa başladı.

Bölgede Rus ayrılıkçıların etkisi ve kontrolü devam ederken Ukrayna aradan geçen 8 yıldır topraklarını geri almaya çalışıyor.