Dünya
08 Tem 2022 20:54 Son Güncelleme: 08 Tem 2022 21:15

Rusya, Türkiye üzerinden Suriye'ye yapılan BM yardımlarının 12 ay uzatılmasını veto etti

Rusya, Türkiye üzerinden Suriye'de milyonlarca kişiye insani yardım yapılmasına imkan veren mekanizma süresinin 12 ay uzatılmasını Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde veto etti. Böylelikle, Cilvegözü sınır kapısı 10 Temmuz itibariyle insani yardımlara kapanacak. Kararla birlikte Suriye'nin kuzey batısında 4 milyondan fazla insan da açlık riskiyle karşı karşıya kalabilir.

Rusya, Hatay'ın Reyhanlı ilçesinde bulunan Cilvegözü sınır kapısından Suriye'ye insani yardım yapılmasına karşı çıktı. Birleşmiş Millet Güvenlik Konseyi'nde Rusya, Türkiye üzerinden Suriye'ye yapılan insani yardımların 12 ay daha uzatılmasını veto etti.

10 TEMMUZ'DA GÖREV SÜRESİ DOLUYOR

Cilvegözü sınır kapısı üzerinden Suriye'ye insani yardımların yapılmasına izin veren mekanizmanın görev süresi 10 Temmuz'da doluyordu. Birleşmiş Milletler (BM), Suriye'ye insani yardımların yapılmasına imkan tanıyan BM Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının yetkilendirdiği mekanizmayla 2014'ten bu yana milyonlarca kişiye ulaşıyor.

BMGK TARAFINDAN YENİLENMESİ GEREKİYOR

Sınır kapısının açık kalması ve yardımların devam edebilmesi için söz konusu mekanizmanın, BMGK tarafından yenilenmesi gerekiyor. Norveç ve İrlanda'nın sunduğu ve Batılı ülkelerin destek verdiği tasarıda, Cilvegözü sınır kapısının bir yıl daha açık kalması öneriliyordu.

RUSYA, YARDIMLARIN REJİM KONTROLÜNDEKİ BÖLGEDEN YAPILMASINI İSTİYOR

Ancak Rusya sınır ötesi yardım mekanizmasının görev süresinin sadece 6 ay uzatılması ve yardımların Suriye içinde rejim kontrolündeki bölgelerden yapılmasını istiyordu.

SINIR KAPISI İNSANİ YARDIM GEÇİŞLERİNE KAPANDI

Rusya'nın kararın yenilenmesini veto etmesiyle Cilvegözü Sınır Kapısı da insanı yardım geçişlerine kapanmış oldu. Sınır kapısının kapanması ve insani yardımların kesintiye uğramasıyla Suriye'nin kuzey batısında 4 milyondan fazla kişi açlık riskiyle karşı karşıya.