Gündem
12 Haz 2015 08:53 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:39

Ruşen Çakır'dan koalisyon yorumu: HDP dışında her partinin...

Ruşen Çakır gündemin en önemli konusu olan "koalisyon" tartışmalarını yorumladı.

CNN Türk ekranlarında yayınlanan Mirgün Cabas ile Her Şey programına katılan deneyimli gazeteci Ruşen Çakır gündemin en önemli konusu olan "koalisyon" tartışmalarını yorumladı.

Habertürk yazarı Çakır, HDP dışında her partinin AK Parti'yle koalisyon yapmak istediğini savunurken çok çarpıcı ifadeler kullandı:

HERKES AKP İLE KOALİSYON YAPMAK İSTİYOR

"Herkes AKP ile koalisyon yapmak istiyor. MHP de CHP de... HDP dışında herkes AKP ile koalisyon yapmak istiyor. MHP'nin koyduğu şartlar kabul edilebilir şartlar. 3 şartta kabul edilebilir, AKP açısından. Nedir Cumhurbaşkanlığı anayasal sınırlara çekilecek... Zaten Evet denilecektir buna da sonra görülecek çekildi mi çekilmedi mi? Yolsuzlukların üzerine gidilecek... Zaten AKP istese de istemese de diğer üç parti bunu meclisten geçirebilecek güçte. Ama ne kadar hızlı olur onlar zamana kalır. Bir de çözüm sürecinin bitirilmesi diyor. Zaten çözüm sürecini askıya aldı hükümet. Şimdi baktığımızda... CHP'ninkiler de çözüm süreci hariç aynı gibi.

KİMSE ERKEN SEÇİM İSTEMİYOR

Kimsenin şu anda erken seçim isteyeceğini sanmıyorum. HDP'li bir koalisyon olmayacağı kesin. HDP AKP ile koalisyon yapmayacağını deklare etti. Öte yandan MHP ile HDP yan yana gelmesi imkansız. Gezi Koalisyonu dedikleri CHP+MHP+HDP hiçbir şekilde olamaz. CHP+MHP'ye HDP dışardan destek verecek deniliyor, bu siyaseti çok bilmeyenlerin söylediği bir şey. MHP HDP'nin desteği ile hükümet olmaz, olduğu anda kaybedeceğini bilir. İlk seçimde baraj altında kalır. Herşeyini terörle mücadele, bölücülük ile mücadele üzerine kurgulamış bir partinin şu ya da bu gerekçe ile HDP'nin dolaylı desteği ile siyaset yapması olabilecek bir şey değil.

ÇÖZÜM SÜRECİNİ ASKIYA ALDI KÜRT OYLARINI KAYBETTİ

Geriye AKP-MHP ve AKP-CHP koalisyonları kalıyor. AKP-MHP koalisyonu çok kolay ama ortada çözüm süreci sorunu var. AKP kampanya sürecinde bunu bıraktı ve bedelini çok ağır bir şekilde ödedi. Kürt oyları HDP'ye gitti. Eğer MHP ile koalisyon yaparsa AKP Kürtler ile ilişkisini sona erdirmeyi kabullenecek ve Kürt sorununu çözme işinden vazgeçmiş olacak.  Bu sorunu çözme işinden vazgeçen bir partinin şansı olduğunu sanmıyorum ben.

HDP İLE KOALİSYON OLASILIĞINI AKP KENDİ ENGELLEDİ

Başta kolay geliyor ama AKP'nin tekrar Kürt sorununu çözme rayına girmekten başka bir çaresi yok. Dilini değiştirmek zorunda. Bunu da yapabileceği tek parti CHP. Aslında HDP ile yapabilirdi ama öyle agresif bir kampanya yürüttüler ki bunu imkansız kıldılar.

EN KOLAY DEĞİL EN MAKUL KOALİSYON: AKP-CHP

Dolayısıyla bana en makul gelen... En kolayı değil ama AKP açısından en makul olan CHP ile koalisyon. Baykal ile görüşme zaten bunun zemin yoklaması. Baykal ile görüşmesine kıyamet kopmadı. Merak uyandırdı ve sonuçta Baykal Meclis Başkanı olacak. Kilit bir takım bakanlıkların CHP'ye verileceği bir AKP - CHP koalisyon olabilir gibi geliyor bana.