Gündem
11 Nis 2013 20:31 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:08

RUŞEN ÇAKIR YORUMLADI; HİZBULLAH İLE PKK ÇATIŞACAK MI?

Ruşen Çakır, Dicle Üniversitesi'ndeki çatışmalar sonrasında gündeme gelen Hizbullah-PKK gerilimini canlı yayında yorumladı...

Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi’nde Hizbullah taraftarı öğrenciler ile PKK sempatizanları arasındaki kavga ve gerilimin yankıları ekranlarda sürüyor. Habertürk ekranlarında konuşan Vatanyazarı Ruşen Çakır, Dicle’deki gerilimi Ece Üner’e yorumladı.

ÇATIŞMIYORLAR AMA UZLAŞMIŞ DA DEĞİLLER!

Diyarbakır’daki son gerilimin spontane geliştiğini savunan Ruşen Çakır oalyların şimdilik durulduğunu ancak ilerisi için bir çatışma riskinin de devam ettiğini vurguladı. Çakır, PKK-Hizbullah arasındaki gerilimin 90’lı yıllara dayanan ve hala çözülmemiş bir sorun olarak orta yerde durduğunu söyledi.

PKK-HİZBULLAH ÇATIŞMASI RİSKİ HER ZAMAN VAR!

PKK ve Hizbullah çatışması 90 başlarında başladı ortalarında  durdu. Ama taraflar arasında bir uzlaşma olmadı. Haliyle bu çatışma ihtimali her zaman var. Tam da sürecin ortasında patlak veren gerilime BDP ve HÜDA PAR da dahil oldu. Ama bence iki taraf arasında bir çatışma olacak anlamını çıkartmak doğru değil. Bence bu risk şimdilik atlatılmış gözüküyor.

HİZBULLAH’IN ARKASINDA İRAN MI VAR?

Çözüm sürecinin olumsuz sonuçlanmasını isteyen çok sayıda odak var. Bu odakların PKK ve Hizbullah’a ulaşma şansı da var. Ama bu olay bence kendiliğinden gelişti. Başka odaklar devrede değildi ama pekala girebilirlerdi. Hizbullah’ın arkasında İran olduğu yönünde yorumlar var ancak bu olay özelinde böyle bir durum olduğunu düşünmüyorum. Bundan sonra ise böyle bir gelişme pekala olabilir.

ÖCALAN HİZBULLAH’A YAKIN ÇEVRELER İÇİN MESAJ VERECEKTİR

PKK ve Hizbullah arasında bir helalleşme yaşanmadı ve kolay kolay da yaşanacak gibi gözükmüyor. Benim konuştuğum BDP li çevreler Hizbullah’ı hala meşru bir güç olarak görmüyor. Öcalan, Hizbullah’ın DTK içinde yeralabileceğini söylemiş ama Hizbullah buna yanaşmamıştı. Öcalan bu durumun sürece olumsuz etkilerini hesaplayacak ve bu konuda bazı mesajlar verecektir. Hizbullah’ı örgüt olarak değil ama ona yakın çevreleri sürece dahil etmeye çalışacaktır.

HİZBULLAH SÜRECİ SABOTE EDEBİLİR Mİ?

Hizbullah sürecin içinde değiller. Destekiyor ve içinde yeralmak istiyorlar. Ancak şu aşamada PKK’nın silahsızlanması sözkonusu olduğu için rahatsız değiller. Sürecin dışında olmaları onları rahatsız edebilir ama sabote etmek için girişimde bulunmayacaklardır. İki taraf da çatışma istemiyor. Hatta çok konuşulmasını bile istemiyorlar. Ancak iki taraf sa olayların sorumluluğunu karşı tarafa yüklüyor. Kavganın büyümesini istemiyorlar ama karşı tarafın adım atarak özür dilemesini bekiyorlar.

BU OLAY BİR YANIYLA HAYIRLI OLMUŞTUR

Bu bir öğrenci kavgası öncelikle. Partilerin etkisi birebir olmuyor. PKK ile Hizbullah arasındaki husumetin bir şekilde sonlanması gerekiyor. Yoksa küçük olaylarda büyük riskler doğabilir. Bu olay belki de bu anlamda hayırlı olmuştur. İlerde çıkması muhtemel bir sorunu erkenden görmüş olduyk böylece çünkü.