Medya
28 Oca 2014 09:58 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:54

Ruşen Çakır Fethullah Gülen'in ruh halini yazdı:Savaşa hazır!

Vatan Gazetesi Yazarı Ruşen Çakır BBC röportajından yola çıkarak Fethullah Gülen'in ruh halini yazdı:'Gülen savaşa hazır!'

Fethullah Gülen'in BBC röportajına bir analiz de Vatan Gazetesi Yazarı Ruşen Çakır'dan geldi.Çakır'a göre Gülen, kararlı, konuşkan, özgüvenli ve savaşa hazırlıklı.
Cemaat bundan sonra ne yapacak, nasıl bir strateji izleyecek? Ruşen Çakır, röportajdan yola çıkarak bu soruların cevabını  ve Fethullah Gülen'in ruh halini yazdı...

İşte Ruşen Çakır'ın o yazısı;

Gülen'in ruh hali

Özgüvenli: İlkin, kendisine güvenen bir Fethullah Gülen ile karşı karşıyayız. “Dosdoğru bir yolda olduğumuzu söylediğimiz hâlde, adanmışların yolunda yürüdüğümüzü söylediğimiz hâlde tam öyle adanmışlara yakışır, yaraşır hareket etmediğimiz için Allah tokatlıyor olabilir bizi” diyerek küçük çaplı bir özeleştiri yapıyor ancak “Ama bu onların doğru yaptığı anlamına gelmez. Allah onlara da hesabını sorar bu yaptıklarının” diyerek yaşanan sorunların sorumlusu olarak hükümeti işaret ediyor.

Kararlı: Dolayısıyla olup bitenler konusunda pişman değil. Hatta onun “Belki onlar da bir gün nadim olup ağlayacaklar buna, pişmanlıklarını ifade edecekler. Pişman olanlar olacak, sözlerini tashih etmeye çalışacaklar...” sözleri kararlılığını gösteriyor.

Konuşkan: “Bu fırtınaların dineceğine inancımı hiç kaybetmedim” demesine rağmen barış, hatta ateşkes için çok da ümitli olduğu söylenemez. Nitekim “İcabında sükût dururuz” demesine rağmen 16 yıl sonra yeniden bir televizyon mülakatı verebiliyor.

Savaşa hazır

Gülen'in yaşanan olumsuzluklardan Erdoğan'ın danışmanlarını sorumlu tutması da Çakır'ın gündemindeydi, cemaatin bundan soraki yol haritası da...

- Seçimler: Söylediklerinden, Gülen’in önümüzdeki yerel seçimlerde herhangi bir partiyi işaret etmese de AKP adaylarına oy verilmemesini telkin edeceği sonucuna rahatlıkla varabiliriz.

- Yolsuzluk: Soruşturmaların cemaat ile ilişkilendirilmesini kabul etmiyor ama bunlara sonuna kadar sahip çıkıyor, çıkmaya devam edeceği de açık.

- Kürt sorunu: Öcalan ve PKK ile görüşülmesine karşı çıkmaması önemli, ancak Öcalan’dan “PKK’nın adadaki insanı” olarak söz etmesi, görüşmeler için devletin onurunun gözetilmesi şartını öne sürmesi ve dışarıdaki PKK yöneticileri hakkındaki kuşkuları da not edilmeli.

- Alevi sorunu: Alevilerin asimilasyonuna karşı çıkması önemli, fakat cami-cemevi projesine karşı çıkanları hemen “Ali’siz Alevilik” ile suçlamasının altı çizilmeli.

- “Paralel devlet” sorunu: Tabii ki bu iddiayı kabul etmiyor. Hükümetin görevden aldığı kişilerin bazılarının, başta MHP olmak üzere diğer siyasi hareketlerle ilişkili olduğunu söyleyerek cepheyi genişletmek istiyor. Yine operasyona uğrayanlar hakkında daha önce söylediği “binde birini bile tanımıyorum” sözünü söyleşide iki kez tekrarlıyor.

Bitirirken, BBC söyleşisinin, Gülen’in bu savaşa hazırlıklı olduğunu bir kez daha gösterdiğini söyleyebiliriz.