Gündem
22 Mar 2015 16:24 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:08

Rus yazılım şirketi Kaspersky’a casusluk suçlaması

Rus güvenlik yazılım şirketi Kaspersky’ın elindeki önemli bilgileri Rus istihbaratıyla paylaştığı öne sürüldü.

ABD merkezli yayın kuruluşu Bloomberg’in haberine göre, 2012 yılından itibaren Kaspersky Lab şirketinin üst düzey yöneticileri görevden alınarak yerine istihbaratla ve askeriyeyle ilişkileri olan kişiler atandı.

Bunlardan bazıları, Rus yazılım şirketinin 400 milyon müşterisinin bilgilerini kullanarak Rus istihbaratı FSB’ye cezai araştırmalarda yardımcı oldu. Kaspersky hakkında çıkan iddiaları yalanladı.

Bloomberg, Kaspersky şirketinin kurucusu J Yevgeniy Kaspersky’ın, aralarında istihbarat elemanlarının da olduğu 5-10 kişilik grupla her hafta hamama gittiğini açıkladı. Buna karşılık Rus işadamı konuyla ilgili bir mülakatta, yaptığının sosyal bir aktivite olduğunu ve hamama arkadaşlarıyla gittiğini ifade etti. Devlet organlarının temsilcilerinin, şirkette bulunan bilgilere erişmesinin mümkün olmadığını kaydeden Kaspersky, “Ben kendisiyle Rus realiteleri hakkında konuşulacak biri değilim. Çünkü ben siber (sanal) dünyada yaşıyorum.” ifadelerini kullandı. Rusya merkezli güvenlik şirketi Kaspersky Lab, bilgisayar güvenliği alanında dünyada 6’ncı sırada yer alıyor. Şirket, 2013 yılında 667 milyon dolar kâr açıklamıştı