Dünya
27 Şub 2022 09:34 Son Güncelleme: 27 Şub 2022 09:36

Rus ordusunun ilerleyişi devam ediyor! Kiev halkı zehirli dumanlara karşı uyarıldı!

Rusya Devlet Başkanı Putin'in talimatıyla başlayan Ukrayna işgali dördüncü gününe girdi. Tüm dünya bölgeden gelecek olumlu bir haberi bekliyor. Kiev halkı petrol deposundan çıkan zehirli dumanlara karşı uyarıldı.

Rusya'nın çarşambayı perşembeye bağlayan sabaha karşı 05.00'te başlattığı Ukrayna'yı işgal harekatı dördüncü gününe girdi. 

Ukrayna halkı geceyi sığınaklarda ve metro istasyonlarında geçirmeyi sürdürüyor. Öte yandan, birçok ülke vatandaşlarını Ukrayna'dan tahliye etmeyi sürdürüyor. Ukrayna'da bulunan 10 Türk vatandaşı, dün gece yarısı Türkiye'nin Varşova Büyükelçiliğinin çalışmasıyla, Ukrayna-Polonya sınırındaki Medyka-Shegyni sınır kapısından kara yoluyla tahliye edildi. 

İşte saat saat yaşananlar;

UKRAYNA'NIN ANKARA BÜYÜKELÇİLİĞİ: BİZ KAZANACAĞIZ
08.10 - Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, Rusya'nın  saldırılarının başarısız sonuçlanacağı belirtilerek "Günaydın dostlar! Yüzde 100 gerçek olan bilgiye göre düşman, Ukrayna'daki başarısızlıklarla o kadar demoralize olmuş ki orkları (namı diğer hava indirme birlikleri) emri uygulayıp savaş kargo uçağına binmekten vazgeçiyorlar! Detaylar geliyor! Biz kazanacağız!" denildi.

OKHTYRKA'DA 6 SİVİLİN ÖLDÜRÜLDÜĞÜ BİLDİRİLDİ
08.07 - Sumi şehri valisi Dmitry Zhivitsky, Rus saldırısı sonucunda, aralarında 7 yaşında bir kız çocuğunun da bulunduğu 6 Ukraynalının Okhtyrka’nın kuzeydoğusunda öldüğünü duyurdu. Bildirilen hedefler arasında bir anaokulu ve bir yetimhane vardı. Rusya bu haberleri yalanladı. 

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba 'savaş suçları' işlendiğini iddia etti ve olayla ilgili Uluslararası Ceza Mahkemesi tarafından soruşturma açılması çağrısında bulundu.

HACKERLAR ÇEÇENİSTAN HÜKÜMET SİTESİNİ ÇÖKERTTİ
07.57 - Hacker grubu Anonymous, Rusya’ya askeri birliklerini gönderdiğini söyleyen Çeçenistan hükümetinin internet sitesini çökerttiğini duyurdu.

Grup, Rusya Savunma Bakanlığı’na ait siteyi de bir süreliğine devre dışı bırakmıştı. Devlet kanalı Rusya Today de Savunma Bakanlığı’nın sitesinin yavaşladığını doğrulamıştı.

BM, UKRAYNA'DA ŞU ANA KADAR 64 SİVİLİN HAYATINI KAYBETTİĞİNİ DUYURDU
07.00 - Birleşmiş Milletler'den (BM) ülkedeki sivil bilançosuna ilişkin açıklama geldi.

BM İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) tarafından yapılan açıklamada, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırılarda şu ana kadar 64 sivilin hayatını kaybettiği ve 240 sivilin ise yaralandığı ifade edildi. Açıklamada, "Gerçek rakamların çok daha yüksek olduğuna inanıyoruz” denilirken; bunun nedeninin ise birçok can kaybı raporunun henüz tam olarak doğrulanmaması olduğunu ifade edildi.

UKRAYNA DEVLET BAŞKANLIĞI: RUSYA İLE OLASI MÜZAKEREDE KİEV DİKTE EDECEK
06.22 - Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak, Rusya ile yapılacak olası müzakerelerde Ukrayna'nın dikte edeceği bir pozisyonda olacağını söyledi.

Ukrayna'nın Rusya ile müzakere sürecine başlaması halinde zayıf bir pozisyonda olmayacağını savunan Podolyak, müzakere sürecinin olacağını, her savaşın müzakere süreci ile sona erdiğini ifade etti.

Podolyak, “Fakat bu müzakere sürecinde pozisyonlar başka olacak. Bu Ukrayna'nın dikte edeceği bir pozisyon olacak. Ukrayna, Donetsk ve Luhansk bölgeleri dahil sonra ne olacağına dair şartlar ileri sürecek.” şeklinde konuştu.

06.00 - Batıdaki Rivne ve kuzeybatıdaki Lutsk şehirleri için hava saldırısı uyarıları yapıldığı bildiriliyor. Halktan sığınaklara gitmeleri istendi.

KİEV YAKINLARINDA PETROL DEPOSU VURULDU, ZEHİRLİ GAZ UYARISI YAPILIYOR
05.13 - Kiev'de yetkililer, yanan deponun zehirli dumanlar yaydığı konusunda uyarıda bulundu ve evlerinde kalan halka, pencerelerini sıkıca kapatmalarını söyledi.

Kiev sakinlerinin çoğu sığınaklara ve metro istasyonlarına sığındı.

Petrol deposuna ait olduğu iddia edilen bazı videolar, havada yükselen büyük duman bulutlarını gösteriyor.

03.10 - Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarında 2 büyük patlama gerçekleşti.

RUSYA BAZI ÜLKELERE HAVA SAHASINI KAPATTI

03.00 - Rusya'nın, Litvanya, Letonya, Slovenya ve Estonya uçaklarına hava sahasını kapattığı bildirildi.

Rusya Federal Hava Taşımacılığı Ajansı'ndan (Rosaviatsiya) yapılan açıklamada, söz konusu ülkelerin uçaklarına getirilen yasaklama kararının, Rus uçaklarının bu devletlerdeki uçuşlarının yasaklanmasına cevap olarak verildiği belirtildi. Kararın transit uçuşları da kapsadığı kaydedildi.

02.50 - Kiev etrafındaki Vasilkov füzelerle vuruldu. O anlar böyle görüntülendi:

00.14 - Ukrayna Savunma Bakanlığı, Rus ordusuna ait çok sayıda hava aracını düşürdüğünü duyurdu.

YUNANİSTAN: 10 VATANDAŞIMIZ RUSYA'NIN DÜZENLEDİĞİ HAVA SALDIRISINDA ÖLDÜRÜLDÜ
00.00 - Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis kişisel Twitter hesabında yaptığı açıklamada “Rusya’nın Ukrayna’nın Mariupol kentine düzenlediği hava saldırısında 10 masum Yunan vatandaşı öldürüldü!” ifadesini kullandı.