Dünya
18 Mar 2022 18:00 Son Güncelleme: 18 Mar 2022 19:32

Rus oligarkların İsviçre bankalarındaki parası dudak uçuklattı

İsviçre Bankalar Birliği, İsviçre bankalarındaki gizli hesaplarda Rus oligarklara ve Rus zenginlere ait varlıkların miktarının 160 milyar dolarla 214 milyar dolar arasında olduğunu söyledi

Rus oligarklar ve zengin Rusların, İsviçre bankalarındaki gizli hesaplardaki varlıklarının 214 milyon dolara kadar ulaştığı açıklandı.

İsviçre Bankalar Birliği'nin (SBA) Reuters'a yaptığı açıklamada, ülkedeki bankalarda 160 milyar dolarla 214 milyar dolar arasında Rus sermayesi bulunduğu belirtildi.

SBA'nın ülkedeki bankalarda bulunan Rus parasının miktarını açıklaması olağan dışı bir adım olarak görülebilir. Zira İsviçre bankaları uluslararası çapta müşteri gizliliğiyle ün kazanmıştı.

SBA'nın açıklaması, İsviçre'nin tarihsel olarak takip ettiği tarafsızlık statüsünden vazgeçerek Rusya'ya yaptırım uyguladığı bir dönemde geldi.

İsviçre Sosyal Demokratları'nın eş başkanı Mattea Meyer ise yaptığı açıklamada, Kremlin'e destek veren oligarkların İsviçre'deki paralarına el konulması gerektiğini söyledi. Meyer, "İsviçre para musluklarını kapatmalı" ifadelerini kullandı.

Öte yandan İsviçre'nin iki büyük bankası, Rus müşterilerine yönelik doğrudan kredi riskinin düşük olduğunu açıkladı.

Pazartesi günü 2021 raporunu açıklayan İsviçre'nin en büyük bankası UBS, 634 milyon dolarlık kredi riskinin kontrol altında olduğunu duyurmuştu.

Ülkedeki en büyük ikinci banka olan Credit Suisse ise 2021 yıl sonu raporunda kredi riskinin 1,68 milyar dolar olduğunu açıklamıştı.