Dünya
01 Mar 2022 14:08 Son Güncelleme: 01 Mar 2022 14:13

Rus milyarderlerden Ukrayna'nın işgaline tepki: Biz bu savaşa karşıyız

Rus milyarderler, Ukrayna'nın işgali nedeniyle birer birer Putin'e tepki gösteriyor. Rus milyarderlerden Mikhail Fridman ve Oleg Deripaska'nın ardından Putin'e yönelik bir tepki de Rusya'nın en büyük bankalarından Tinkoff'un kurucusu Oleg Tinkov'dan geldi. Tinkov, devletlerin parasını savaş yerine insanları iyileştirmek için kullanmaları gerektiğine işaret ederek, "Biz bu savaşa karşıyız." dedi.

Ukrayna'nın işgalinin 6. gününde Rusya Devlet Başkanı Putin'e tepkiler giderek artıyor. Rusya'nın saldırgan tavrı nedeniyle Batı üst üste yaptırımlar açıklarken, önümüzdeki günlerde Rus ekonomisini zor günler bekliyor.

RUSYA'NIN DÜNYAYLA İLİŞKİSİ KESİLDİ
Yaptırımların açıklanmasıyla Rus rublesi dolar karşısında yüzde 30'dan fazla değer kaybederken, Rus bankalarının da uluslararası para transfer sistemi SWIFT'ten çıkarılması yönünde karar alındı. Rusya'nın dünyayla ekonomik olarak ilişkileri kesilirken, Putin'e ülkesinden de tepkiler gelmeye başladı. 

RUS MİLYARDERLERDEN PUTİN'E TEPKİ
Geçtiğimiz günlerde Rus milyarderlerden Mikhail Fridman ve Oleg Deripaska, Ukrayna'nın işgaline karşı çıkmış ve Putin'e çağrı yaparak savaşın durdurulmasını istemişti.

"İKİ KARDEŞ MİLLETİN CANINA VE MALINA ZARAR VERECEK"
Rus milyarder Fridman çalışanlarına, "Savaş asla cevap olamaz" başlıklı bir e-posta göndermiş "Hayatımın çoğunu Rusya'nın bir vatandaşı olarak iş kurarak ve onu büyüterek geçirdim. Ukrayna ve Rus halklarına derinden bağlıyım ve mevcut çatışmayı her ikisi için de bir 'trajedi' olarak görüyorum. Rusya ve Ukrayna'daki binlerce çalışanıma karşı sorumlulukları olan bir iş adamıyım. Ancak savaşın asla cevap olamayacağına ikna oldum. Bu kriz, yüzlerce yıldır kardeş olan iki milletin canına ve zararına mal olacak." ifadelerini kullanmıştı.

"BARIŞ ÇOK ÖNEMLİ"
Putin'e yakınlığıyla bilinen Rus oligark ve iş adamı Deripaska ise Telegram'daki bir gönderisinde, "Barış çok önemli" ifadesini kullanarak barış görüşmelerinin "mümkün olduğunca hızlı" başlaması çağrısında bulunmuştu.

"BİZ BU SAVAŞA KARŞIYIZ"
Savaşa karşı çıkan son Rus milyarder ise Rusya'nın en büyük bankalarından Tinkoff'un kurucusu Oleg Tinkov oldu. Ukrayna'daki durumun kabul edilemez olduğunu ve savaşa karşı olduğunu ifade eden Tinkov, devletlerin parasını savaş yerine insanları iyileştirmek için kullanmaları gerektiğine işaret ederek, "Biz bu savaşa karşıyız." dedi.