Dünya
06 Mayıs 2022 07:59 Son Güncelleme: 06 Mayıs 2022 08:00

Rus gemisinin batırılmasında ABD detayı! Tansiyonu artıracak iddia…

Rusya'ya ait kruvazör gemisi Moskova'nın, Ukrayna tarafından batırılması, savaşa damga vuran hamlelerden biri olmuştu. Tüm dünyada yankı uyandıran olaya ilişkin ortaya çıkan yeni bir detay ise halihazırda yüksek olan ABD-Rusya gerilimini daha da artıracak cinsten...

Ukrayna'nın Rusya'ya ait dev kruvazör gemisini vurması, tüm dünyada yankı uyandırmıştı. Rusya, geminin vurulduğunu net olarak kabul etmese de battığını açıklamıştı. Geminin nasıl vurulduğuna ilişkin soru işaretleri devam ederken, iddiaya göre olayda ABD'nin istihbaratı etkili oldu...

ÇOK KONŞULACAK İDDİA

Rusya'nın Karadeniz'deki sancak gemisi Moskova kruvazörünün Ukrayna tarafından nasıl vurulduğu halen merak konusu iken ABD'den geminin batırılmasına ilişkin yeni bir iddia ortaya atıldı.

NBC haber kanalının ABD'li yetkililere dayandırdığı haberinde ABD istihbaratının paylaştığı istihbarat bilgisinin Ukrayna ordusunun Rus kruvazör gemisi Moskova'yı batırmasına yardımcı olduğu ileri sürüldü.

ABD DOĞRULADI, UKRAYNA VURDU

Saldırının Ukrayna kuvvetlerinin Amerikalılara Odesa'nın güneyinde Karadeniz'de seyreden bir gemi hakkında soru sormasının ardından gerçekleştiği iddia edilen haberde, ABD istihbaratının o gemiyi Moskova olarak tanımladığı ve konumunun doğrulanmasına yardımcı olduğu, ardından Ukraynalıların gemiyi hedef aldığı öne sürüldü.

Öte yandan, ABD'nin Ukrayna'nın Moskova'yı hedef alacağını önceden bilmediği ve saldırı kararına karışmadığı da iddia edildi.

ABD'nin ayrıca Rus gemilerinden gelen saldırıları da tespit edip Ukrayna ile paylaştığı belirtildi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Amerikan istihbaratının Ukrayna ile gerçek zamanlı bilgi paylaştığını doğrulasa da Moskova gemisine ilişkin yorum yapmaktan kaçınıyor.

İKİNCİ DÜNYA SAVAŞINDAN BU YANA EN BÜYÜK

510 kişilik mürettebat taşıyan güdümlü bir füze kruvazörü olan Moskova, Rusya'nın Karadeniz Filosunun sancak gemisiydi ve İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana savaşta batırılan en büyük Rus savaş gemisiydi.

ABD, geminin iki Neptün gemisavar füzesi ile vurulduktan sonra 14 Nisan'da battığını açıklamıştı.