Televizyon
14 Tem 2015 17:15 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 17:44

RTÜK'ün üç yeni üyesi belli oldu!

Siyasi parti grupları, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nda (RTÜK) boşalan ve kendilerine düşen üyelikler için belirlediği isimleri, TBMM Başkanlığına bildirmişti.

MHP kontenjanından Esat Çıplak ve Arif Fırtına, AKP'den İlhan Yerlikaya RTÜK üyeliğine seçildi. 7 Haziran seçimlerinde hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak çoğunluğa sahip olamaması, Radyo Televizyon Üst Kurulu'nun yapısını da etkiledi.

Daha önce TBMM'de olduğu gibi, RTÜK'te de çoğunluğa sahip olan AKP'ye ayrılan bir RTÜK üyelik kontenjanı, muhalefete geçti.  Ancak AKP'den boşalacak üyenin, her ikisi de 80'er milletvekili getiren MHP'ye mi, HDP'ye mi verileceği tartışma konusuydu.CHP ve HDP tartışma konusu üyenin kurayla belirlenmesini istedi ancak, TBMM'de seçim yapılması kararı verildi. Yapılan oylamada MHP kontenjanından Esat Çıplak ve Arif Fırtına ile AKP kontenjanından İlhan Yerlikaya RTÜK üyeliğine seçildi.

AKP ÇOĞUNLUĞUNU YİTİRDİ
RTÜK, TBMM tarafından seçilen 9 üyeden oluşuyor. RTÜK üyelerinin görev süresi 6 yıl. Bu seçimlerde, boşalan üyeliklerin siyasî parti gruplarına dağılımı, ilk seçimde siyasî parti grupları kontenjanından seçilen üye sayısı ve siyasî parti gruplarınınhalihazırdaki oranı dikkate alınmak suretiyle yapılıyor.TBMM Başkanlığından gruplara RTÜK’e üye seçiminde siyasi parti gruplarının üye dağılımına ilişkin cetvel gönderildi. Buna göre 9 üyenin dağılımı şöyle oluştu: Ak Parti’ye 4, CHP’ye 2, MHP’ye 2, HDP’ye 1 üyesi bulunuyor.

MECLİS TATİLE GİRDİ
RTÜK üyeleri seçimi sonrası Meclis 1 Ekim'e kadar tatile girdi.