Televizyon
06 Eyl 2020 08:52 Son Güncelleme: 06 Eyl 2020 09:12

RTÜK'ün tartışmalı kararları Meclise taşındı!

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan, tarafsız olması beklenen, anayasal bir kurum olan RTÜK’ün tartışmalı kararlarını Meclis gündemine taşıyarak, "Adaletin terazisinin hassas biçimde işlemesi gereken bu değerli kurum maalesef maksadını aşan hatta varlık sebebin aksine tutumlar sergiliyor" dedi.

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Turan Aydoğan, tarafsız olması beklenen, anayasal bir kurum olan RTÜK’ün kararlarını Meclis gündemine taşıdı.

Özellikle son dönemde muhalif televizyon kanallarına ağır yaptırımlar uygulayan RTÜK’ün, halkı kin ve nefrete, silahlanmaya teşvik eden, ötekileştirme maksadı güden yayınlar üreten iktidar yanlısı televizyon kanallarının bu tutumlarını görmezden gelmesi Meclis gündemine taşındı. CHP İstanbul milletvekili ve TBMM Adalet Komisyonu Üyesi Avukat Turan Aydoğan, “RTÜK anayasal bir kurumdur. Adaletin terazisinin hassas biçimde işlemesi gereken bu değerli kurum maalesef maksadını aşan hatta varlık sebebin aksine tutumlar sergiliyor. Yakın zamanda kurumun başında getirilen RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in talimatlarla karar alınmadığını iddia etmiş sonrasında ‘Sayın Cumhurbaşkanımız tarafından talimat ve telkin olmadı ama olursa talimat ve telkinlerini emir telakki ederiz’ şeklinde ifadeler kullanmıştı. Bu ifadeler Sayın Cumhurbaşkanının iktidar partisinin genel başkanı olduğu gerçeği ile birlikte değerlendirildiğinde, ifadenin anayasal bir kurum olan RTÜK’ün tarafsızlığını yitirmiş olduğunun kanıtı söylemek mümkün.” dedi.

"İLK YÜZ GÜN İÇİNDE TEMİZLENECEK KİRLERDİR"

Kültür ve Turizm Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi veren Aydoğan, “Son 18 yılda RTÜK hangi kanala ne sebeple nasıl bir ceza uygulamış sordum. Belki bu sorulara yanıt verdiklerinde karşılaşacakları tablodan hicap duyarlar. Biz biliyoruz zaten yandaşı kayırma, muhalifi bastırma eğiliminde olduklarını. Ayrıca vatandaşın kişisel olarak yandaş kanalların aymazlıkları ile ilgili yoğun biçimde şikayette bulunduğunu da biliyoruz. Bu şikayetlerin sayısını ve sebeplerini de sordum. Bu sorular kurumun kendisi ile yüzleşmesi için sorulan sorulardı. İktidar güdümünde hareket edip sonra da talimat almıyorum diyenlere bir ayna niteliğinde sorular… Kamu kurumları, adı üstünde kamu yararına hareket etmelidir. Siyasi erkin devamlılığını sağlamak gibi bir görev algısıyla hareket ediliyor. Bu durumu Meclis çatısı atında konuşmalı ve sorunu çözmeliyiz. Bütün bu hukuk dışı uygulamalar demokrasiye gönül verenlerle birlikte yöneteceğimiz Türkiye’de ilk yüz gün içinde temizlenecek sorunlar arasındadır. Vatandaşlarımız müsterih olsun. Bugün yaşanan sorunların çok ciddi bir kısmı hızla çözme ulaşacak sorunlardır. Menzile halk yarını koyup onun için çalıştıktan sonra çözülemeyecek sorun yok.” ifadelerini kullandı.

Aydoğan'ın soruları şöyle:

  • Anayasal bir kurum olan RTÜK son 18 yılda hangi kanallara ne gerekçeler ile nasıl yaptırımlar uygulamıştır?
  • Kamuoyu tarafından tepki çeken; nefret söylemi ve toplumu ayrıştırmaya yönelik ifadeler içeren üretimlere yaptırım uygulanması istemiyle vatandaştan tarafınıza gelen talep var mıdır? Varsa bu talepler hangi kanallardaki hangi içeriklere yönelik olarak gelmektedir?
  • Bir siyasi parti liderinin telkinlerini emir telakki eden, anayasal bir kurumun başına getirilmiş bir yönetici bu ifadelerinden sonra kendisini tarafsız ve bağımsız olarak nitelendirebilir mi?
  • RTÜK talimatla mı iş yapmaktadır?
  • RTÜK nefret söylemlerini, Mustafa Kemal Atatürk’e yönelik hakaretleri, halkı ayrıştıran ve ötekileştirmeye yönelik söylemler içeren yayınları ve yayıncıları kayırmakta mıdır?

 

ARAŞTIRMA KOMİSYONU İSTENDİ

Aydoğan, "Demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin parlamentosunda, RTÜK gibi anayasal bir kurumun hakkaniyetsiz tutumunun değerlendirilmesi ve konunun uzmanları ve de ilgili meslek gruplarının da katılımıyla bir araştırma komisyonu kurulması elzem hale gelmiştir. Bu bağlamda Anayasanın 98. Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince Meclis Araştırma Komisyonu kurulmasını arz ve teklif ederiz," diyerek konuyla ilgili araştırma komisyonu kurulmasını istedi.