Medya
07 Ağu 2019 14:22 Son Güncelleme: 07 Ağu 2019 14:39

RTÜK'ün Netflix-Youtube politikası nasıl olacak?

Dijital platformların RTÜK denetimine girmesiyle akıllarda bir çok soru işareti oluştu. Candaş Tolga Işık bu soruları RTÜK üyelerine sordu.

RTÜK internetten yayın yapan platformaları nasıl denetleyecek? Bu sorunun cevabı henüz bilinmiyor. Posta yazarı Candaş Tolga Işık, bu soruyu RTÜK üyelerine sordu.

Youtube ve Netflix denetiminin farklı şekilde değerlendirileceğini belirten Candaş Tolga Işık, "RTÜK’te en tepeden en alta herkes, “YouTube, RTÜK’ün denetim alanına girmiyor, girmeyecek” dedi. Tek bir istisna dışında! Youtube içeriği RTÜK’cülerin “özgüllenme” dedikleri sınırlara dahil olmadığı sürece..." ifadelerini kullandı.

Peki özgüllenme ne demek?

Işık onu da şu şekilde açıkladı: "Yani içeriğe parça parça yer vermekten öte YouTube kanalı tamamen bir haber kanalı, dizi kanalı ya da film kanalı formatındaysa o kanal da Netflix’e benzer sınırlar dahilinde RTÜK’ün denetim alanında olacak."

İŞTE CANDAŞ TOLGA IŞIK'IN O YAZISI

İnternet üzerinden isteğe bağlı yayın yapan başta Netflix olmak üzere tüm platformlar RTÜK denetimi altına alındı. Hal böyle olunca herkes “Acaba oraya da sansür mü gelecek? Normal TV kanalları gibi bu platformlardaki içeriğe de müdahale mi edilecek?” diye soruyor.

Dün RTÜK’ten çok üst düzey isimlerle görüştüm. Bu soruları sordum. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in kısa süre önce yaptığı açıklama aslına bakarsanız RTÜK’ün bu platformlarla ilgili denetim politikasına dair ortak kanaatin ve uygulamanın sinyallerini veriyor. Öncelikle ortada ne bir yönetmelik var ne de bir kurul kararı. Dolayısıyla RTÜK’ün bu platformlara kısa süre içinde müdahale etmesi zaten mümkün değil. RTÜK’ün hangi şartta olursa olsun bu platformlarla ilgili devreye girmesi daha zaman alacak.

'TV KANALLARI İLE BU PLATFORMLARI AYNI KEFEYE KOYAMAYIZ!’

RTÜK’te başkan ve kurul üyelerinin büyük kısmı insanların kendi talepleriyle üye olup, satın aldıkları içeriğin denetimiyle ilgili olarak aynı noktadalar: “Kişisel haklara saygı gereği bu içeriğe karasal yayındaki kanallar gibi denetim, müdahale olmaz, olamaz!”

RTÜK’teki ortak eğilim bu platformlarda sadece çocukları koruyacak tedbirlerin alınmasından yana... Bu da nasıl olacak? 18 yaş üstü içeriklerin işaretlenmesi ve çocuğun seyrettiği içerikle ilgili ebeveynlere düzenli uyarı-bilgilendirme yapılması...

Dolayısıyla RTÜK cephesinde konuştuğum, görüştüğüm isimlerden edindiğim izlenim şu: Başta Netflix olmak üzere internet üzerinden yayın yapılan mecralara karasal kanallara uygulanan denetim ve müdahale olmayacak.

YOUTUBE 'TEK BİR İSTİSNAYLA’ KAPSAMA DIŞINDA!

Gelelim YouTube’a... RTÜK’te en tepeden en alta herkes, “YouTube, RTÜK’ün denetim alanına girmiyor, girmeyecek” dedi. Tek bir istisna dışında! Youtube içeriği RTÜK’cülerin “özgüllenme” dedikleri sınırlara dahil olmadığı sürece...

Nedir “özgüllenme”? YouTube’da bir içerik “tamamen” filmden, haberden ya da diziden ibaretse...

Yani içeriğe parça parça yer vermekten öte YouTube kanalı tamamen bir haber kanalı, dizi kanalı ya da film kanalı formatındaysa o kanal da Netflix’e benzer sınırlar dahilinde RTÜK’ün denetim alanında olacak.