Medya
06 Haz 2014 14:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:16

RTÜK'ten STV Haber'e Erdoğan'lı görüntü cezası!

Başbakan Erdoğan'ın Soma'daki markete giriş görüntüsü STV Haber'in ceza almasına sebep oldu.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), Soma'daki maden faciasının ardından madenci yakınlarının görüşlerini duygusal fon müziğiyle yayınladığı gerekçesiyle cemaatin STV ve STV Haber kanallarına para cezası kesti.
Soma ziyareti sırasında markette yaşanan arbedede Başbakan Tayyip Erdoğan'ın görüntülerini anlaşılır kılmak için ok işaretleri ve kırmızı daire kullanan Bugün TV ise ceza almaktan son anda kurtuldu.

Cemaate yakınlığıyla bilinen Bugün TV'nin 15 Mayıs tarihli haber bülteninde Soma'daki facianın ardından ilçeyi ziyaret eden Erdoğan'ın daha sonra protestolar arasında girdiği markette bir kişiyi tokatladığı iddia edilmişti.

Net olmayan video görüntüleri nedeniyle kalabalık içerisindeki Başbakan'ı anlaşılır hale getirmek için ok işaretleri kullanıldı. Erdoğan'ın yumrukladığı kişi ve korumalar için dairesel şekiller yapıldı. Haberde ziyaret sırasında Başbakanlık Müşaviri Yusuf Yerkel'in yerde yatan bir madenciyi tekmelediği an ve İstanbul Okmeydanı'nda bir yurttaşın vurulma görüntüleri de dairesel şekillerle ekrana yansıtıldı.

RTÜK RAHATSIZ OLDU

Yayın üzerine harekete geçeren RTÜK uzmanları tarafından hazırlanan raporda, yayıncı kuruluşun bu uygulamasıyla "doğal görüntülerin dışına çıktığını" savunarak, kanalın RTÜK Yasası'nın yayın ilkeleri arasında yer alan "...Haberin verilişinde abartılı ses ve görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez..." hükmünü ihlal ettiği gerekçesiyle cezalandırılması istendi. Üst Kurul'da yapılan oylamada AK Parti'li üyelerin olumlu yöndeki oylarına karşın oy çokluğuyla kanala ceza verilmemesi kararlaştırıldı.

Ancak, Samanyolu ve Samanyolu Haber kanalları Üst Kurul'un Soma cezalarından kurtulamadı. Her iki kanalın 15 Mayıs tarihli ana haber bültenlerinde Soma faciası ele alınırken, faciada yaşamını yitirenlerin yakınlarının görüşleri ve siyasilerin Soma ziyaretleri ekrana yansıtıldı. Haber programının başında, spikerin habere girişinin ardından, arkada yakınlarını yitirmiş insanların sesleri ambulans ve sedyedeki yaralı işçi görüntüleri ile bir madenci eşinin "madencilik çok zor..." diyerek ağlama görüntüleri duygusal bir fon müziği eşliğinde yayınlandı.

Programları mercek altına alan Üst Kurul, kanalları "... Haberin verilişinde abartılı görüntüye, doğal sesin dışında efekt ve müziğe yer verilemez" hükmünü ihlal ettikleri gerekçesiyle cezalandırdı. Kanallara 11 bin TL ceza kesildi.