Gündem
15 Tem 2010 12:30 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 11:28

RTÜK'TEN "SON DAKİKA" AYARI! HANGİ KARARLAR ALINDI?

RTÜK'ün Televizyon Yayıncıları Derneği ile başlattığı süreç sonucunda terör ve olağanüstü durumlarda uyulacak haber ilkeleri belirlendi.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) ile başlattığı süreç sonucunda, tüm ulusal kanalların mutabakatıyla terör ve olağanüstü durumlarda uyulacak haber ilkeleri belirlendi.
Bu çerçevede, terör haberleriyle ilgili televizyon ekranlarında yer alan “son dakika” yazılarıyla ilgili süre sınırı konulmasına ve evlatlarının şehit olduğu aileye yetkililerce bildirilmeden ekranda ilan edilmemesine ilişkin tavsiye kararı alındı.

RTÜK Başkanı Davut Dursun, 25 Haziranda İçişleri Bakanı Beşir Atalay, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı Muammer Güler ve Emniyet Genel Müdürü Oğuz Kağan Köksal'ın da katılımıyla İstanbul'da “Medya Duyarlılığı İstişare Toplantısı” gerçekleştirdiklerini ve TVYD üyesi ulusal televizyon kanallarının haber sorumlularıyla bir araya geldiklerini hatırlattı.

Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) ile başlatılan süreç sonucunda, terör ve olağanüstü durumlarda uyulacak haber ilkelerinin bu dernek tarafından belirlendiğini aktaran Dursun, “O toplantıda terör ve olağanüstü durumlarda uyulacak haber kriterlerinin belirlenmesi yönünde görüşler dile getirildi. Daha sonra TVYD, ulusal kanalların haber sorumlularının da katkılarıyla terör ve olağanüstü durumlarda uyulacak haber ilkelerini belirledi” dedi.

Tüm ulusal televizyon kanallarının mutabakatıyla ilkeler belirlendiğini, böylece ilk kez haber yöneticileri arasında esasen var olan ilkeler düzeyindeki mutabakatın uygulama zeminine yansıtılmasının sağlandığını ifade eden Davut Dursun, “Terör haberleri konusunda ortak ilkeler belirlenmesi, medya tarafından bugüne kadar teröre karşı alınmış en kararlı tavırdır. Katkı yapan tüm yayın kuruluşlarını sorumlu tutumlarından dolayı kutluyorum” dedi.