Televizyon
27 Ağu 2013 09:41 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:22

RTÜK'TEN REKLAM SÜRELERİNİ KISALTACAK HAMLE!

Reklamların uzun süreleriyle izleyicide bıkkınlık oluşturduğunu belirten RTÜK, yeni düzenlemeye gidiyor.

Reklamların uzun süreleriyle izleyicide bıkkınlık oluşturduğunu belirten Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yeni düzenlemeye gidiyor.

Reklamlarla ilgili Türk toplumunun 2011'den önceki yasaya göre tecrübesi olduğunu aktaran Dursun, son dönemde izleyiciden çok fazla şikâyet geldiğini ifade etti. RTÜK Başkanı Davut Dursun, “Yeni yasayla birlikte yaptığımız düzenlemede bir saatlik yayın süresinin 3-4 kez kesilmesi hoş karşılanmadı. Biz böyle bir açılım getirmiştik. Reklam ve sponsorlukla ilgili ihlalleri de dikkate alarak bir değişiklik çalışması yapıyoruz.” diye konuştu.

Başkan Dursun, reklamlarla ilgili bir diğer sıkıntının da bitkisel gıda takviyelerinin tanıtımında yaşandığını dile getirdi. Gıda takviyelerinin ilaç gibi tanıtılmasının büyük bir problem olduğuna değinen Dursun, “Bazı yayınlar, normal sağlık programları gibi gözüküyor ama baktığınızda içerikte tamamen tanıtım var. Bu bizi çok yordu, vatandaş sürekli şikâyet etti, yayıncılar sürekli ceza alıyor.” ifadelerini kullandı.

Dünyanın hiçbir yerinde reçeteli ilaçların tanıtımının yapılmadığını belirten Dursun, şöyle devam etti:

“Bize bakınca ‘şunu kullanınca tansiyon düşüyor, kısırlık kalkıyor, saç dökülmüyor' diye tanıtım yapıyorlar. Bunlar ilaç değil ama ilaç gibi tanıtımları yapılıyor. Bir gıda takviyesinin reklamı yapılabilir ama hastalık iyileştiren ilaç gibi tanıtılınca bizim kavgamız başlıyor. Sağlık, Tarım, Ticaret bakanlıkları, Rekabet Kurulu taraflarıyla bir araya gelip konuyu masaya yatıracağız. Vatandaş yanıltılmasın, aldatılmasın istiyoruz. Sağlık Bakanlığı reklam yasaklayabilir, gıda takviyelerini toplatabilir. Bizim böyle reklam yasaklama yetkimiz yok, sadece yayınlayınca ceza veriyoruz.”