Televizyon
28 Eki 2014 09:07 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 16:52

RTÜK'ten Dıgıturk'e Osmanlı tokatı! Ekranlar temizlenecek!

İzleyiciyi çileden çıkartan reklamlara RTÜK'ten Osmanlı Tokadı geldi.Kararı Sabah yazarı Hıncal Uluç köşesinden duyurdu.

Naklen yayınlarda yeni bir düzenlemeye gidildi. Radyo ve Televizyon Üst Kurulu sporseverlerden gelen yoğun şikayetler üzerine maç yayınlarında ekrana bindirilen bant reklamlarıyla ilgili yönetmelikte radikal düzenlemelere gitti.

Yapılan açıklamada medya hizmet sağlayıcılarının spor karşılaşmalarına ilişkin yayınlarında bant reklam ve uygulamasına sıklıkla yer verdikleri bu durumun izleyicinin haklarını zedelediği görüşü savunuldu. Böylece bant reklam dahil hiçbir reklam yayınlanamayacak.

Kararı Sabah yazarı Hıncal Uluç köşesinden duyurdu.İşte Hıncal Uluç'un bugünkü köşesinden ilgili bölüm:

Yayıncı kuruluşa tokat!.. Ekranlar temiz!..

Önce DigiTurk, sonra LigTV adı altında, iki kez kiraladıkları maç yayınlarına, doymaz bir iştahla bir de reklam alarak, izleyiciyi çileden çıkaran "Yayıncı kuruluş"a Osmanlı Tokadı nihayet geldi. RTÜK, bundan böyle maç sırasında ekranda hiçbir surette reklam yayınlanmayacağına karar verdi.
RTÜK'ün Yönetmelik değiştirerek aldığı karara "Bant reklamları dahil" ibaresini de ekledi.
Buna göre, maç yayını sırasında ekranın altına, üstüne, içine konan bant reklamlar artık yasak.
Sporseverler, canlı yayınları temiz ekranda izleyecekler ve spikerler, yayın sırasında, reklam, tanıtım yapamayacaklar.
Karar, RTÜK'ün 15 Ekim'de yaptığı toplantıda ittifakla alındı.
Ayni kararla haber ve çocuk programlarının üzerine reklam konması da yasaklandı.
RTÜK'ün kararı Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girecek.
Ama nedense, bu yayın tam 10 gün, bir türlü gerçekleştirilemediği için, seyirci, geçen haftanın maçlarını da "Kirli" izledi.
RTÜK'ün aldığı kararın fotokopisi geçen hafta ortasında bana ulaştı. Konuştuğum bir RTÜK üyesi "Uygulama ne zaman başlayacak" soruma "Bu hafta başlaması lazım" demişti oysa..
Gecikmenin, RTÜK'ün son çırpınmaları olduğunu düşünüyorum. Zira Ankara kulislerinden bana gelen haberler, "Ekranları temizleyin" isteğinin bu defa büyük yerden geldiğini söylüyor.
Okurlar hatırlarlar.. Yeni futbol sezonu başlarken, Türkiye Futbol Federasyonu'ndan, bu ekran kirliliği rezaletine engel olması dileğinde bulunmuştuk. Demirören Federasyonu'nun kılı bile kıpırdamamıştı.
Bunun üzerine Cumhurbaşkanı'na bir açık mektup yazmış ve milyonlarca futbol izleyicisinin temiz ekranda maç izleme isteğini dile getirip "Lütfen el koyun, Sayın Cumhurbaşkanım" demiştik.
RTÜK kararının gerekçesi şöyle.. "Spor programları devam ederken yayınlanan bant reklamların seyircileri ciddi şekilde rahatsız ettiği ve seyir zevkini ciddi anlamda olumsuz etkilediği hususunun gelen şikayetlerden de anlaşıldığı, Avrupa ülkelerinde yapılan uygulamaya bakıldığında da, spor programlarında bant reklama yer verilmediği ve reklamların sadece, bölüm, duraklama ve devre aralarında yayınlandığının anlaşıldığı.."