Medya
27 Şub 2014 12:45 Son Güncelleme: 23 Kas 2018 15:58

RTÜK'ten Bugün TV'ye belgesel cezası!

Cemaate yakınlığı ile bilinen Bugün TV'de yayınlanan 'Gündem Özel' programı Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) tarafından durduruldu.

Programın moderatörü olan Bugün gazetesi yazarı Tarık Toros RTÜK'ün verdiği cezayı eleştirdiği yazısında "17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Soruşturması" ile ilgili haber veren, gündemin bir numaralı meselesi hakkında yayınlar yapan kanallara ceza yağdırılıyor." dedi.

PROGRAMIN YERİNE KUŞ BELGESELİ YAYINLANACAK!

Toros'un yazısında paylaştığı bilgiye göre RTÜK'ün verdiği cezanın nedeni ise 17 Aralık operasyonunun ardından 'taraflı yayın yapmak' iddiası. Kurul'un kararına göre Bugün TV, 'Gündem Özel' programı yerine 'Türkiye'nin Kuşları' belgeselini yayınlayacak.

İşte Toros'un yazısındaki ilgili bölüm:

Penguen yok, kuş verelim!

Medyaya müdahale sadece "Alo Fatih" türü aramalarla olmuyor. İktidarın, özerk veya bağımsız kurumlar aracılığıyla ağır ceza yöntemleri de var.

"17 Aralık Rüşvet ve Yolsuzluk Soruşturması" ile ilgili haber veren, gündemin bir numaralı meselesi hakkında yayınlar yapan kanallara ceza yağdırılıyor.

Hangileri mi?

BUGÜN TV, Samanyolu, Halk TV, Kanal D, Cem TV, Habertürk, NTV ve birkaç yerel kanal...

Genel neden, yayımlanan anket bilgilerinin doğru verilmeyişi.

BUGÜN TV, istisna... Aylardır RTÜK tarafından özel incelemeye alındığı bilinen BUGÜN TV, "taraflı yayın" sebebiyle önce uyarıldı. Sonra "program durdurma" cezası verildi.

Seçim dönemlerinde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) yasa ile tek belirleyici konumda. Kestiği cezanın temyizi yok! RTÜK'ün görüşüp önüne koyduğu dosyaları onaylıyor.

Son örnek; BUGÜN TV'nin perşembe günleri 20.30'da yayımlanan "GÜNDEM ÖZEL" programı durduruldu. Bugün aynı saatte RTÜK'ün yolladığı "Türkiye'nin Kuşları" belgeseli yayımlanacak, bir buçuk saat süreyle...